Служба зовнішньої розвідки України розсекретила дані по справі Богдана Сташинського, спецагента, який убив Степана Бандеру. Пише WAS.

ЗАВЕРБОВАНО ПІД ТИСКОМ

Богдан Сташинський народився в 1931 році в селі Борщовичі Львівській області, пізніше навчався у Львівському педінституті.

У 1950 році Міндержбезпеки СРСР розслідувало проникнення українських націоналістів в середовище робітників на залізниці. Про Сташинського говорили, що він розповсюджує антирадянські листівки у рідному селі. Його затримали і на допиті він зізнався, що причепний до ОУН. Його завербували і дали псевдо "Олег".

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще
ДАЄ СВІДЧЕННЯ НА СЕСТРУ

"Олег" проявляє себе блискуче: доносить на сестру і ще 6 членів ОУН. За активну роботу він отримує за рік 1000 рублів.

ВПРОВАДЖУЄТЬСЯ В БОЇВКУ ОУН

У 1951 році Богдан-"Олег" пропонує кураторам впровадити його в нелегальний осередок ОУН. МДБ демостративно показує односельцям бажання його заарештувати.

В той же день Кармелюк ховає Богдана і розповідає йому про цілі і завдання ОУН.

ПОКАЗУЄ СЕБЕ ЕФЕКТИВНИМ АГЕНТОМ

Зібравши необхідні відомості Богдан придумує, як захопити Кармелюка. Засідка двічі зривається, а в третій раз Лабу вбивають.

По завершенні операції "Олег" подає звіт, у якому докладно описує все, що бачив у підпіллі. МДБ дізнаються всі методи конспірації партизанів.

ДІЄ У СПЕЦГРУПІ "ТАЙФУН"

НАВЧАЄТЬСЯ ШПИГУНСЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ В КИЄВІ

Сім'я Сташинського повністю від нього відмовляється, зате в МДБ він користується неймовірним пошаною. У 1952 році його переводять до Києва, де починають готувати до вбивства Бандери.

Нагадаємо, Порошенка вирішив долю ветеранів УПА.

Раніше Знай.ua повідомляв, день народження Бандери українці відзначать на державному рівні.

Також Знай.ua писав, ветеранів ОУН-УПА прирівняли до учасників бойових дій.