Дослідник з Америки Уолтер Кріс зробив сенсаційне відкриття. Йому вдалося виявити настільну гру кочівників віком 4000 років. Про це повідомляє Science Daily.

Розкопки проводилися в Азербайджані на скелі, яка знаходиться в Національному парку Гобустан, об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на південно-заході країни, який славиться своїми стародавніми наскальними малюнками.

За даними видання, дошку для гри вирізали прямо на камені в скелі. За словами вчених, швидше за все, в одну з найстаріших настільних ігор грали скотарі-кочівники, які населяли територію сучасного Азербайджану кілька тисяч років тому.

Знайдена гра називалася "Гончі і шакали" або "58 лунок". Вона була популярна у Єгипті та Месопотамії. На території Азербайджану раніше такі ігри не знаходили.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Хоча правила гри все ще невідомі, передбачається, що гра була трохи схожа на сучасні нарди, а в якості фішок використовували насіння або камені.

На думку археолога Говарда Картера, знахідка дуже схожа на настільну гру, знайдену в нещодавно в гробниці давньоєгипетського фараона Аменемхета IV. Правитель жив в XVIII столітті до нашої ери, тим не менш азербайджанський варіант гри виявився на кілька сотень років давнє.

Головна мета ігри, за словами дослідників, полягала в тому, щоб досягти фінальної точки ігрової дошки раніше за інших. Гравці рухалися по віртуальній карті і для визначення пройдених кроків використовували кістки. При цьому на камені чітко можна розглянути деякі скельні лунки, які були за розміром більше. Імовірно, на цих полях вступали в силу якісь інші правила гри.

На думку істориків, знахідка доводить, що місцеві пастухи підтримували контакт з торговцями з Близького Сходу.

Нагадаємо, днями дослідники розповіли світові нові цікаві археологічні дані. Так в Марокко ще в 2012 році група археологів виявила невідомий артефакт з кістки, вік якої 90 000 років. Вчені працювали над розгадкою стародавньої таємниці і з'ясували дещо цікаве.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи на території окупованого Кримського півострова виявили унікальну статуетку. Вперше більш ніж 200-річну історію археологічних вишукувань на землях Боспорського царства вдалося знайти настільки добре збережений виріб з кістки.

Також "Знай.uа" писав, чергове цікаве відкриття зробила пара археологів-любителів, досліджуючи узбережжя озера Біль у північно-західній частині Швейцарії.