Як сьогодні, так і сто років тому в переддень Нового року киян мучили такі питання: що поставити на святковий стіл, якими подарунками порадувати домочадців і побалувати нащадків, що випивати і чим краще закушувати, скільки коштують мандарини і яке шампанське вибрати… Про це повідомляє "Великий Київ".

Ми розповімо, як кияни на початку ХХ століття готувалися до головного свята – Нового року.

Тільки в кінці XIX століття шампанське стало популярним. Раніше його могли собі дозволити тільки аристократи. Шампанське популяризувало "Південно-Російське товариство виноробства Генріха Редерера в Одесі". Підприємство виробляло напої торгової марки Henri Roederer, які швидко з'явилися в магазинах Одеси, Києва, Харкова, Москви і Петербурга.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На розі Великої Підвальної і вулиць Золотоворітської працював винно-гастрономічний магазин С. А. Гаванського, де кияни могли придбати іспанські, португальські, рейнські і угорські вина.

Один з головних атрибутів новорічного столу – мандарини, в зимовий Київ їх везли з Франції і Криму. Також кияни обожнювали апельсини. Все це та інші екзотичні ласощі можна було придбати в Магазині Бобовича "Фрукти та солодощі", на Хрещатику, 7, де також був великий вибір французьких і кримських яблук, груш, винограду.

Подарунки для киянина були також основною складовою Нового року.

Книжкові магазини Києва пропонували багатий вибір дитячих книг для подарунків. За кілька копійок можна було придбати брошуру з розповідями про пригоди розбійників і слідчих. Ілюстровані дитячі книжки коштували дорожче.

Перед Новим роком до початку Лютеранської вулиці влаштували велику виставку фотографічних апаратів Стефана Дубинського. Апрарати рекламували, як хороші подарунки під ялинку. Ціни на фотоапарати доходили до сотні рублів. Дешеві екземпляри могли собі дозволити дрібні службовці.

Набагато важче доводилося меломанам. Грамофони були вже винайдені, але ще не отримали достатнього розвитку і поширення, доступні були фонографи. Однак комплект коштував в оптичному магазині Н. Фальберга 40 рублів, що на той час становило два місячних оклади городового.

"Головне депо і фабрика музичних інструментів Ю. Р. Циммермана" пропонувала киянам механічні музичні інструменти. Механічне піаніно коштувало 550 рублів, музичні шкатулки різних розмірів коштували дешевше. В багатодітних столичних сім'ях часто дарували один музичний апарат всім дітям одночасно.

Ну, а любителів екзотики і "бюджетних" рішень очікував магазин Ернста Торклера.

В якості подарунків для дорослих київські магазини пропонували золоті годинники, пенсне, окуляри, стереоскопи, барометри, ящики з інструментами, лорнеты, парфуми, біноклі, трубки, табакерки і портсигари.

Нагадаємо, українські легенди про Святого Миколая.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Карпатах знайшли найдавнішу згадку про гуцульські колядки.

Також "Знай.uа" писав, найдивовижнішу легенду про вишиванку, яку повинен знати кожен українець.