Вперше останки австралопітеків були виявлені ще в 1924 році в Південній Африці. Австралійський анатоміст Раймонд Дарт (Raymond Dart) відніс їх до вигляду Australopithecus africanus. Характерною їх особливістю був біпедалізм — спосіб пересування поверхнею за допомогою двох задніх кінцівок.

Пізніше в 1936 році в печерах Стеркфонтейн були знайдені дорослі австралопітеки. Більшість скам'янілостей віднесли до того ж виду, однак деякі вчені припустили, що частина з них належала іншому виду - Australopithecus prometheus.

Вже в середині 90-х років був виявлений StW 573 — майже повний скелет австралопітека, який мав характерні особливості A. prometheus. Істота, чий вік сягає 3,67 мільйони років, була названа "Маленькою ногою" (Little Foot).

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

У недавньому дослідженні міжнародна група вчених довела, що останки вищого примата, знайдені в печерах Стеркфонтейн в околицях Йоганнесбурга (ПАР), належать новому виду австралопітеків - Australopithecus prometheus. Стаття дослідників опублікована в репозиторії репринтів bioRxiv.

Як показали результати нового дослідження, StW 573 мав схожі особливості черепа з іншими видами австралопітеків, включаючи A. anamensіs і A. afarensіs, що вказувало на схожий раціон харчування (плоди дерев і бульби).

Він міг лазити деревами, але не так ефективно, як інші види австралопітеків. У той же час StW 573, чиї ноги були довші рук, володів здатністю ходити на великі відстані.

Таким чином, це вид ставав більш схожим на види роду Homo, наприклад людини працюючої (Homo ergaster), який вважається проміжною ланкою між австралопітеками і людиною прямоходячою (Homo erectus).

Як вважають дослідники, такі відмітні особливості StW 573 підтверджують, що він являє собою окремий вид австралопітеків, а не підвид Australopithecus africanus.

Нагадаємо, археологам вдалося виявити стародавній "олівець" — шматочок гематиту, який був оброблений 45-50 тисяч років тому. Артефакт знайшли в Денисовій печері.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фахівці заявляють, що Кам'яного століття, могли навмисне відрізати собі пальці під час певних релігійних ритуалів. До всього іншого, під час церемонії вони могли вживати психотропні речовини, які розширюють свідомість.

Також "Знай.uа" писав, учені з Великобританії провели масштабне дослідження, в результаті якого довели, що наш сон сильно відрізняється від сну древніх людей. Наукові фахівці розповіли, хто спить "солодше".