Не так давно міжнародна група генетиків з іспанського університету Ов'єдо досліджувала геноми гігантських черепах. Так, вони визначили, як цим тваринам вдається доживати до 200 років. Робота опублікована в журналі Nature Ecology & Evolution.

Самотній Джордж – самець підвиду абінгдонських слонових черепах (Chelonoidis abingdonii), які жили на Галапагоських островах до того, як їх винищили 150 років тому. У 19 столітті китобої використовували їх черепа в якості провіанту, тому що черепахи могли довго обходитися без їжі і води в трюмі.

Самотній Джордж

Саме через таку жорстокість популяція підвиду постійно знижувалася, поки в живих не залишився лише Самотній Джордж. Вперше його помітили в 1972 році на острові Пінта. Його перевезли на дослідну станцію імені Чарльза Дарвіна на Галапагоських островах і намагалися отримати від нього потомство, але нічого не вийшло. У 2012 році черепаха загинула, залишивши вченим тільки своє ДНК.

Генетики вивчили геном абінгдонських слонових черепах і сейшельських гігантських і порівняли їх з генетичним матеріалом рептилій, риб, мишей і людини, щоб знайти ділянки ДНК, які відіграють ключову роль в довголітті черепах.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

За словами керівника групи Карлоса Лопеса-Отіна, загальний предок абінгдонських слонових і сейшельських гігантських черепах жив близько 40 мільйонів років тому. При цьому з людиною зв'язок цього виду розділився близько 312 млн років тому. Вчений зазначив, що такі проміжки часу тільки допомагають у пошуку загальних закономірностей серед генів різних підвидів.

Сейшельські гігантські черепахи

Всього автори знайшли 43 гена, які можуть впливати на високу тривалість життя. Серед них є ті, які пов'язані з імунною системою. Також у гігантських черепах знайшли копії генів, які відповідають за придушення росту злоякісних пухлин.

Найцікавішою знахідкою виявились ті гени, які задіяні у виправленні хімічних пошкоджень і розривів у молекулах ДНК. Дослідники помітили зміну в гені XRCC6, який задіяний у з'єднанні дволанцюгових розривів геному.

Зараз генетики намагаються з'ясувати, чому Самотній Джордж не зміг залишити потомство при паруванні з представниками інших підвидів.

Нагадаємо, що вчені встановили причину прихильності жителів стародавнього Єгипту до кішок.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Австралії знайшли незвичайного опосума з рідкісною генетичною мутацією.

Також портал Знай.uа писав, що австралопітеки з'явилися у Північній Африці набагато раніше, ніж передбачалося.