В печері Тюнель Велькі на Краковсько-Ченстоховську було знайдено тіло маленької дитини, яка померла кілька сотень років тому. Останки знаходилися в неглибокій могилі. Поруч були також виявлені інші людські кістки, яким було понад 4500 років, тому це місце явно не призначалося для поховання. Відзначається, останки були вперше виявлені 50 років тому під час розкопок печер, але майже всі знахідки були поміщені в сховище майже відразу, без вивчення та опису. Про це повідомляє Science Alert.

На думку археологів, це була єдина сучасна людина, яка похована у печері в цьому регіоні. Але поховання здалося дуже дивним: у роті дитини знайшли череп маленької птиці, зяблика, а інший череп зяблика був знайдений поряд з його щокою.

Археолог Малгожата Кот з Інституту археології Варшавського університету приступила до здійснення проекту з аналізу цих артефактів, коли натрапила на останки.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Коли ми відкрили ще одну пожовклу коробку зі старого дослідницького проекту, ми виявили маленькі дитячі кістки. Їх першовідкривач, професор Вальдемар Хмєльовські, ніколи не публікував подробиць цієї знахідки, він включив тільки фотографію в книгу, опубліковану в 1980-х роках", - розповідає вчений.

Аналіз показав, що дитина була похована в кінці 18 століття або на початку 19 століття нашої ери і померла у віці близько 10 років. Попереднє дослідження кісток дозволяє припустити, що дитина страждала від недоїдання.

Однак, чому дитина похована в печері з черепом птиці у роті залишається загадкою. Ця практика етнографам не відома.

"Ми повернулися до черепів птахів, але новий аналіз не показав нічого, що могло б принаймні пояснити, чому голови супроводжують дитину. Наприклад, немає слідів розрізів на черепах. Ми знаємо тільки, що це були останки дорослих птахів", - продовжила Кот.

Ця дивна і страшна загадка викликає багато запитань, і, на жаль, існує серйозна перешкода для пошуків: череп дитини відсутній. Він був відправлений антропологам під Вроцлав відразу після розкопок, і ніхто не знає, що з ним стало. Крім того, десятки печер на Краковсько-Ченстоховській височині були пошкоджені людьми. В кінці 19 і початку 20 століть фермери прибрали велику частину осаду з печер, щоб використовувати його в якості добрива.

Дослідники запевняють, буде проведена серія тестів ДНК, щоб дізнатися більше про трагічну смерть дитини. Ймовірно, ми ще почуємо про це поховання.

Нагадаємо, вчені з Великобританії нарешті змогли розгадати загадку малюнків, які були виявлені в печері Ласко на території сучасної Франції.

Як повідомляв портал "Знай.иа" в Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово "бека".

"Знай.иа" писав, на Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі.