Історія знає чимало зловісних і навіть страшних сторінок. Так у Голландії над кожним володарем висить спогад про страшну смерть прем'єр-міністра Яна де Вітта та його брата.

Відомо, що у голландців були три проблеми: їх територію багаторазово намагалися відняти англійці, іспанці і море. Розташування земель нижче рівня моря, яке постійно опускалося, змушувало збільшувати дамби.

Складні відносини з іспанцями і англійцями призвели до того, що одним з двох правителів голландських земель була людина, яка представляла іспанську корону, і до моменту кривавих подій навколо Яна де Вітта це був онук англійського короля Карла I і в майбутньому сам король Англії.

Другим правителем був великий пенсіонарій або прем'єр-міністр. Цю посаду обіймав Ян де Вітт. Зазвичай намісник і прем'єр-міністр не дуже ладнали, оскільки представляли протилежні інтереси двох еліт - військової і купецької.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Ян де Вітт успішно правил на своїй посаді близько двадцяти років, відстоюючи торгові і суверенні інтереси Голландії. За цей час країна пережила дві війни з Англією, але де Вітт залишався улюбленцем народу.

Він відмінно орієнтувався в питаннях права і економіки, це дозволяло йому проводити найтоншу політику, балансуючи між погрозами і можливостями. Коли була можливість, де Вітт завжди уникав воєн. При ньому країна пережила економічний і культурний розквіт: за часів де Вітта творили Рембрандт і Вермеєр.

Коли з'явилася ідеальна можливість де Вітт скасував посаду намісника. Прихильники Вільгельма III довго домагалися її відновлення.

Однак 1762 став часом лих для народу Голандії. На країну одночасно напали англійські і французькі війська. Вони виявилися підготовлені куди краще голландських і, виграючи бій за боєм, захоплювали і область за областю. У паніці частина голландців закликала Вільгельма III знову стати намісником і очолити захист країни.

Закликати Вільгельма головнокомандувачем де Вітту довелося, скріпивши серце. Коли принца поставили на посаду намісника, де Вітту довелося ще й піти у відставку - оскільки народ однозначно висловив йому свою недовіру.

А щоб затримати французів, довелося зруйнувати дамби і дати моря затопити частину земель. Так країна позбулася врожаю і частини домашньої птиці. Настав голод. Нород повний люті і жаху шукав винних. І, звичайно ж, знайшов.

У серпні 1672 року у в'язницю в Гаазі помістили брата де Вітта, Корнеліса, звинувативши його в змові з метою вбивства Вільгельма III.

Коли Ян приїхав провідати брата, охорона спішно покинула в'язницю під безглуздим приводом. Тим часом натовп прихильників Вільгельма зібралася під вікнами. А далі пішла на штурм в'язниці.

Без охорони проникнути всередину не склало труднощів. Яна і Корнеліса вбили, буквально голими руками. Їх трупи винесли на вулицю, і почалася страшна оргія.

Шматки м'яса і внутрішні органи вбитих перекидали один одному, підсмажували і з'їдали, пригощали вуличних собак.

Трупи де Віттів підвісили догори ногами - точніше, те, що від них залишилося. А сполучені лахміттям м'яса скелети ще кілька днів дочищали ворони.

За чутками, невідомих, як було заявлено офіційно, убивць Вільгельм потім щедро нагородив.

Далі історія всім відома, Вільгельму вдалося відбити французів, а після він ввів війська в Англію і став королем - по праву крові і завдяки шлюбному союзу з дочкою короля Якова II.

Але вдячні голландці поставили пам'ятник Де Віттам.

Нагадаємо, як гонитва за вічною молодістю перетворила графиню у втілення диявола.

Як повідомляв портал "Знай.uа", народ таврував Маргариту Маульташ, як найпотворнішу жінку в світі.

Також "Знай.uа" писав, як нічний метелик винищила десятки дітей.