Восени цього року російські археологи на Зарайській стоянці виявили кілька цінних знахідок. Проте "родзинкою" розкопок став череп мамонта зі захованим всередині скарбом.

Однак, скарб дещо своєрідний, але для науки та історії, безумовно, має значення. Це крем'яні вироби і заготовки для знарядь праці. Про це на своїй сторінці в Instagram повідомила прес-служба міністерства культури Підмосков'я.

Так були виявлені великі кістки мамонта, зуби, бивні і цілі щелепи, череп мамонта зі схованим всередині скарбом (крем'яні вироби і заготовки для гармат). Також археологи виявили вогнище, заповнене перепаленими кістками тварин, плями вугілля і червоної фарби (охри) і житло первісної людини.

"Виявлений череп мамонта, в якому був захований скарб (крем'яні вироби і заготовки для гармат). Слідом за цим археологи натрапили на житло первісної людини. Подібна знахідка є на цій території рідкістю, остання датована 2005-м роком", - йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Наголошується, що розкопки проводилися на Зарайській стоянці. В культурному шарі, вік якого становить не менше 20 тисяч років, археологи натрапили на залишки житла первісної людини. Але перед цим вони знайшли кістки мамонта і той самий череп.

Крім того, в останній день розкопок Зарайський паркінг знову порадувала дивовижною знахідкою – на дні ями виявили листоподібний біфасиальний наконечник. Він став першим подібним екземпляром у колекції.

Зазначимо, Зарайська стоянка — це найдавніша археологічна пам'ятка верхнього палеоліту; передбачається, що в цьому місці жили стародавні люди в період з 23−22 тисяч до 17−15 тисяч років тому. Розкопки на Зарайской стоянці вперше почалися в 1980 році - і з тих пір було зроблено чимало дивовижних знахідок: наприклад, намисто з зубів песця або статуетка бізона - нерахуючи безлічі виявлених стародавній знарядь.

Нагадаємо, мумії стародавніх тварин, виявлені в крижаних оковах, розкрили таємниці еволюції.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники Національного інституту антропології та історії Мексики знайшли 198 стародавніх артефактів і останків живих істот всередині Сак-Актун - найбільшої в світі підводного печери.

Також "Знай.uа" писав, вчені з'ясували, що вміють робити азіатські слони - і були шоковані.