Днями, під час проведення сільгоспробіт, ув'язнені в'язниці в болгарському місті Плевен знайшли скарб, захований в горщиках, з срібними монетами. Загальна вага знахідки – більше 8 кілограм, в який входило 7 046 срібних монет. Про це повідомляє in Archaeology Bulgaria.

Глечики зі скарбом були закопані на глибині 30 метрів. Варто відзначити, що артефакт створений з срібла. Всі знайдені цінності знаходилися у двох глиняних горщиках на глибині не більше півметра. Відразу ж після виявлення скарбу — він був офіційно переданий в Історичний музей Плевена (ІМП).

Первинний огляд показав, що ці монети були в ходу в Османській імперії.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На думку співробітників ІМП скарб заховали в XIX столітті. Однак, вже подальший огляд показав, що в ньому зібрані монети, які були законним платіжним засобом на території Османської імперії. Причому зібрані монети відносяться до різних історичних епох і швидше за все їх збирали кілька поколінь болгар.

Знайдені монети мають різну вартість. Їх стан і цінність зараз досліджують професійні нумізмати.

Цікаво те, що цієї кількості монет в XIX столітті вистачило б для того, щоб у цих місцях купити кілька будинків.

Відзначимо, що на початку вересня 2018 року дослідники з Італії оголосили про унікальну знахідку - посудину з мильного каменю, вщерть заповненого античними золотими монетами. Скарб виявили на території розібраного Театру Крессоні в Комо.

Так відомо, що театр Крессоні побудували на частини фундаменту монастиря Святої Анни, який розташовувався в межах давньоримської забудови Комо. Театр існував тут з 1870 року.

Спочатку нарахували приблизно 300 монет в горщику, 27 з них, видимі в отворі, віднесли до пізньої Імперії. Передбачалося, що всередині можуть бути монети ранніх періодів, або прикраси і цінності.

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на південному заході Нідерландів археологи знайшли бронзову чашу для вмивання.

Також "Знай.uа" писав, в Абу-Дабі археологи виявили руїни мечеті, якій, за попередніми підрахунками, близько тисячі років.