Як виявилося, в Помпеях розгадано далеко не все і древньому місту є чим порадувати не лише археологів, а й світову громадськість.

Так в руїнах Помпеї археологам вдалося виявити двотисячолітню фреску, на якій зображена сцена злягання Леди, дружини спартанського царя Тіндарея, і бога Зевса в образі лебедя. Цей художній сюжет був популярний в античний час і в епоху Відродження. Про це повідомляє ізраїльське видання Haaretz.

Фреску знайшли на стіни спальні житлового будинку на вулиці Везувію (Віа дель Везувіо) на стіні римської вілли багатого торговця, яка виявилася похована під шаром попелу під час виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери. Кімната розташована поруч з коридором, де в 1998 році знайшли іншу відому непристойну фреску з богом родючості Приапом.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

На ній зображена Леда, на колінах якої сидить лебідь, притискуючи шию до грудей напівоголеної жінки. При цьому погляд самої Леди спрямований на глядача. За словами вчених, фреска відрізняється від інших подібних картин саме тим, що на ній зображена еротична сцена.

Сюжет про Леду і лебедя користувався особливою популярністю в мистецтві XVI століття. Популярний був він і в Помпеях і Геркуланумі, схожі зображення археологи знаходили і в інших будинках цих міст.

Фреска зберегла яскраві кольори і добре помітні деталі. Директор Археологічного парку Помпеї Массімо Осанна назвав знахідку "винятковою і унікальною", а також "останнім дивом Помпеїв".

Згідно давньогрецької міфології, Леда вразила своєю красою Зевса, який прийняв образ лебедя і в такому вигляді опанував жінкою. Вона завагітніла і знесла яйця, з яких з'явилася Олена Прекрасна, через яку пізніше сталася Троянська війна, і брати Полідевк і Кастор.

Зазначимо, катастрофічне виверження вулкана Везувій сталося в 79 році нашої ери і погребло під шаром вулканічного попелу італійські міста Помпеї, Геркуланум і Стабія. Розкопки в Помпеях йдуть вже більше 150 років, черговий етап у районі Regio V почався в наприкінці березня 2018 року.

Нагадаємо, дослідникам вдалося виявити напис на стіні будинку, який допоміг назвати точну дату виверження Везувію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стародавній Рим прославився сильними воїнами, величною архітектурою, геніальними мислителями і справедливим законом. Але поряд з гуманістичними догмами все ж затесалися немислимі, за сучасними мірками правила і заборони.

Також Знай.uа" писав, під час вивчення останків загиблих у результаті виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери вчені відкрили сенсаційну правду.