На місці будівництва газопереробного заводу (ГПЗ) у околицях міста Свободний Амурської області археологам вдалося виявити понад 5 тис. предметів раннього середньовіччя. Про це повідомили російські ЗМІ з посиланням на прес-службу центру по збереженню історико-культурної спадщини Амурської області.

"Розкопки ранньосередньовічного поселення, що відноситься до михайлівської археологічної культури, почалися в липні. Площа робіт перевищила 1,6 тис. кв. м. Тримісячна експедиція стала одним з найбільш масштабних археологічних проектів в Амурській області. В ході розкопок археологи виявили і досліджували шість помешкань, 21 господарську яму-погріб, більше 5 тис. артефактів", - йдеться в повідомленні.

Вчені відзначають, що проаналізувавши частину матеріалу, вже можна говорити про певне наукове відкриття в області ранньосередньовічної археології. Перш вивчені пам'ятки цієї культури знаходилися тільки на півдні і півночі Амурської області, а центральна частина регіону залишалася білою плямою - проведені розкопки дозволили її заповнити.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Так вперше на амурських пам'ятках михайлівській культури знайдені дрібні скульптури тварин. Не менш важливою знахідкою є бронзова підвіска, яка дозволить пролити світло на те, звідки з'явилася михайлівська культура.

Підвіска, імовірно, відноситься до карасукськой археологічної культури, поширеної в Південній частині Сибіру і Казахстані.

Вчених чекає велика робота по обробці знайдених артефактів, встановлення віку знахідок за допомогою радіовуглецевого аналізу і відновлення зібраної кераміки. На трудомістку роботу піде не мало часу, тому експонати можна буде побачити не скоро. Всі предмети передадуть на зберігання в Амурський обласний краєзнавчий музей.

Нагадаємо, у 1974 році світ вчених вразила інформацію про те, що мумія єгипетського фараона Рамзеса II раптом почала розкладатися. Було прийнято термінове рішення перевезти її літаком з Єгипту до Франції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи в Єгипті, в храмовому комплексі, виявили унікальні стародавні плити, прикрашені різноманітними малюнками. Розкопки проводили в єгипетській провінції Асуан.

Також "Знай.uа" писав, у Китаї, в центральної провінції Хенань археологи при розкопках гробниці часів династії Західна Хань виявили бронзовий горщик з алкогольним напоєм.