19 листопада 1917 року народилася Індіра Ганді, одна з найяскравіших жінок-політиків ХХ століття. Під її керівництвом Індія, колишня британська колонія, вийшла на шлях успіху.

У 1947 році, коли Індія стала незалежною, батько Індіри Джавахарлал Неру став главою нової держави, а сама Індіра була його особистим секретарем. Поступово її значимість в політичному житті Індії підвищувалася, тому в 1959 році Індіру обрали керівником правлячої партії Індії.

У 1964 році Джавахарлал Неру помер. Замість нього прем'єр-міністром став Л.Б.Шастрі, а Індіра Ганді була міністром інформації, хоча цілком могла б розраховувати на найвище крісло в уряді. Тим не менш, вона не хотіла користуватися ім'ям батька, тому стала прем'єр-міністром тільки після смерті Шастрі - в 1966 році.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

На той час Індія вже майже 20 років була незалежною, утім, хронічно відсталою від решти світу.

Індіра Ганді – перша, хто кинув виклик святая святих індійської культури – кастам. Поділ суспільства був коренем убогості Індії. Касти не дозволяли людям вільно обирати, ким працювати і з ким спілкуватись. Ганді вперше порушила кастові приписи, коли вийшла заміж за нижчого від себе у суспільній ієрархії. Ставши прем'єром, вона заохочувала до цього всю країну.

Перші кроки Ганді на посаді – це націоналізація банків, обмеження доходу і для громадян, і для корпорацій, та проведення земельної реформи. У розвинутих країнах такі дії призвели б до революції. У Індії, де більшість населення жила за межею бідності, політика Ганді була ефективною – під керівництвом жінки-прем'єра Індія не лише забезпечувала себе продовольством, а й отримувала прибутки від експорту.

Та всенародну любов Ганді принесли не економічні реформи, а перемога над Пакистаном. Напруга між двома країнами тягнулася десятиліттями. Коли Пакистан наніс авіаудари по десятку індійських військових базах, Ганді відповіла не ударами. Вона допомогла відділитися східним територіям Пакистану, які давно вели боротьбу за незалежність. Так на карті постав Бангладеш.

Утім, правління Ганді не було ідеальним. Щоб позбутись бідності, вона наказала примусово стерилізувати найбідніших, а будинки убогих у Делі зносили. Ганді звинувачували у фальсифікації парламентських виборів, які допомогли вдруге зайняти прем'єрський пост. Політичних опонентів вона кидала за ґрати, а у пресі ввела цензуру.

Чорний пік кар'єри Ганді – повстання сикхів, які боролися за незалежність. Прем'єрка кинула проти заколотників армію – у кривавій різанині загинуло півтисячі людей. І хоч сепаратизм вона придушила, сикхи їй цього не пробачили. Через 4 місяці, 31 жовтня 1984 року Індіру Ганді вбили члени її особистої охоронної служби - вони належали до сикхів.

Сьогодні Індія, колись одна з найбідніших країн світу, входить у 20-ку найбільших економік. Цсього цього Індія досягла не без допомоги своєї "залізної леді".

Нагадаємо, Індія планує до 2022 року здійснити пілотований політ у космос, тим самим посунувши світових лідерів і ставши з ними в один ряд.

Як повідомляв портал Знай.ua, Індія готує біткоіну серйозного конкурента.

Також Знай.ua розповідав, чим живуть індійці в ХХІ столітті, чого слід побоюватися, а на що обов'язково подивитися, відвідавши цю країну.