19 листопада 1703 року в Бастилії помер в'язень, який прославився як "людина в залізній масці". Ім'я таємничого в'язня досі достеменно невідомо, але історики висловлюють найнеймовірніші версії. Так, в'язнем міг виявитися байстрюк брата Людовика XIV (тодішнього правителя Франції) або його брат-близнюк. Цілком можливо, що в масці відбував покарання будь-хто з державних злочинців або зрадників - наприклад, С.Ерколь Антоніо Маттіолі, який обіцяв допомогти Людовику XIV здобути фортецю Казале, але не дотримав свого слова.

Розповів про ув'язненого в масці єзуїт Гріффе, який служив в Бастилії 9 років духівником. Згідно з його словами, загадкового в'язня привезли на ношах 19 вересня 1698 з острова Святої Маргарити, і його обличчя закривала щільна чорна оксамитова маска.

Пізніше маска "перетворилася" на залізну - вже в легендах.

Філософ-просвітитель Вольтер першим написав про Залізну маску, припустивши, що в'язень - брат Людовика XIV. Його роман "Століття Людовика XIV" побачив світ у 1751 році. Свого героя Вольиер описує так: "зростом вище середнього, молодий, який володіє шляхетною поставою. В дорозі він носив маску зі сталевими засувками на нижній її частині, які дозволяли йому їсти, не знімаючи маски. Був відданий наказ убити його в разі, якщо він зніме маску".

Олександр Дюма (батько) продовжив тему, задану Вольтером, в своєму романі "Віконт де Бражелон" (1847-1850), який став останньою частиною трилогії про мушкетерів.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Згідно з книгою, в'язня на ім'я Марчіано (брата короля) в тюрму запроторив кардинал Мазаріні. Бранець утримувався у кращих умовах, ніж його товариші, але нагляд за ним був суворішим. Мушкетери зробили підміну і звільнили нещасного в'язня, залишивши на його місці теперішнього Людовика XIV. Щоправда, через добу, колишній бранець був знову повернутий під варту на острів Св.Маргаріти - цього разу вже назавжди.

"Людина в залізній масці" стала найбільш відомою частиною трилогії "Віконт де Бражелон.

Пізніше Дюма написав про загадкового героя ще раз – у романі "В'яень Бастилії".

Ще один дослідник історії написав про людину в залізній масці - Віктор Гюго.

Свою п'єсу "Близнюки" (1839) він написав не в найвдаліший період: його попередня п'єса, "Рюї Блаз", не мала гучного успіху, і Гюго був цим розчарований. Цікаво, що навіть в історії таємничого в'язня письменник знаходить місце для кохання: чоловік в залізній масці закоханий в дівчину, пісні якої він чує за стінами його камери.

"Людина в залізній масці" в кінематографі

Історія нещасливого в'язня вперше з'явилася на екрані ще в 1929 році - в німому фільмі "Залізна маска". Книгу Дюма після цього екранізували кілька разів: найвідомішою версією стала стрічка 1998 року «Людина в залізній масці» з Леонардо ді Капріо (режисер - Рендел Уоллес). Автори перекроїли сюжет на свій лад: мушкетерам все ж вдається звільнити в'язня (його за фільмом звали Філіпом), а в тюрму посадити його брата Людовика XIV в залізній масці. Д'Артаньян, згідно зі сценарієм, був рідним батьком Філіпа і Людовика.