У списку британських монархів одна з головних і культових особистостей Єлизавета I. Її вогненно-руде волосся, свіжий і молодий колір обличчя, характерне вбрання і об'ємні коміри роблять королеву завжди впізнаваною на картинах. Однак відтворене обличчя привело світову громадськість в шок.

Британський художник Метт Коллішоу створив арт-інсталяцію, яка проектує альтернативний образ Єлизавети в пізні роки її царювання. Саме так, на думку художника, виглядала королева насправді. Сенсаційна маска виготовлена з використанням сучасних технологій.

Ця інсталяція являє собою альтернативний погляд на Єлизавету як на жінку, яка втрачає свою індивідуальність під гнітом високого титулу та відповідальність, яку вона несе.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Інсталяція розміщена прямо навпроти "Портрета з Армадою" – найвідомішою "іконою", яка зображає Єлизавету I. Портрет створений в 1588 році художником Джорджем Гауера в честь гучної перемоги англійців над іспанцями і покликаний уособлювати славу Англії та її монарха.

Створюючи маску, Коллішоу хотів кинути виклик "масці влади" на картині. Маска зображує Єлизавету як літню жінку з усіма супутніми зовнішніми ознаками.

На цій картині Єлизавета одягнена в пишне плаття з пишними рукавами, бантами і величезним коміром, обрамляючому її шию. Обличче у королеви – гладке, молочно-біле, і вона здається тут дивно молодою, хоча на момент написання картини їй було вже 55.

Фахівці вважають, що цей ретельно продуманий імідж, як сказали б зараз, був розроблений для того, щоб створити божественно-ідеальний образ королеви в очах підданих.

Адже жилося королеві дійсно непросто, їй довелося бути жінкою-монархом в глибоко патріархальному суспільстві і її положення завжди було нестійким. В очах англійських громадян вона повинна була демонструвати два суперечливих образи одночасно: з одного боку, незайману, чисту і цнотливу царицю і, з іншого – мужнього, непохитного і владного правителя.

Ця альтернативна маска показує Єлизавету без перуки, до того ж, її очі – темні і злегка запалі, а на обличчі немає ні грама макіяжу.

до Речі, відомо, що в пізніші роки Єлизаветі доводилося наносити на своє обличчя товстелезний шар гриму, щоб приховати шрами від віспи, яку вона перенесла.

На масці виготовленій художником, видно зморшки і шрами обличчя королеви. Але найбільший ефект створюють очі. Вони рухаються з боку в бік, немов її погляд кидається від страху і невпевненості. При цьому рот монаршої персони то відкривається, то закривається, однак голосу не чутно, що, за задумом творця, підкреслює відсутність у Єлизавети свободи волі в її королівському положенні.

Нагадаємо, історію любові і підступного вбивства імператриці Єлизавети Баварської.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ця дивовижна історія наймолодшого монарха в світі, вас вразить.

Також "Знай.uа" писав, як дивина французького короля допомогла породіллям у всьому світі.