В печері на острові Борнео археологам вдалося знайти найдавніший зразок фігуративного живопису - малюнок червоного бика, якому 40 тисяч років.

Результати вивчення цього та інших малюнків на Борнео опубліковані в журналі Nature.

До цієї знахідки найдавнішим доісторичним малюнком вчені вважали зображення тварин в іспанській печері Ель-Кастільо, створені близько 35,6 тисячі років тому. В печерах на острові Сулавесі знайдені наскальні малюнки, також створені 40 тисяч років тому.

Максим Обер з археологами з Університету Гріффіта в Австралії спільно з колегами з Індонезійського національного центру археологічних досліджень вивчили зразки вапняку, пов'язані з 13 малюнками на стінах печери Лубанг Джеріджі Салех. Датування зразків проводилося уран-торієвим методом.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

З'ясувалося, що зображення червоного бика виконано фарбою і воно є найбільш раннім. Інші наскальні малюнки з цієї печери датуються віком від 51 до 37 тисяч років - це теж тварини.

Нагадаємо, в Німеччині дослідники розкрили багатовікову таємницю австрійського священика, тіло якого практично не розкладалося протягом трьох сотень років.

Так палеонтологи Андреас Нерлих і судово-медичні експерти Пітер Хофер і Олівер Пешель з Мюнхенського університету протягом 10 місяців досліджували останки парафіяльного вікарія Франца Ксав'єра Синдлера фон Розенгега, який помер в 1746 році. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", в 1940 роців печері Спірит в штаті Невада (США) дослідники наткнулися на останки древньої людини, чий вік становить близько 10,6 тисячі років. Але тоді ніхто й гадки не мав, що це багатовікова мумія розкриє цікаву істину.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що на сході окупованого півострова Крим дослідникам з Інституту археології РАН вдалося знайти раніше невідоме давньогрецьке поселення.