Не так давно археологи натрапили на дивовижну знахідку Другої світової війни - в одному з окопів, який був зроблений ще в 1941 році знайшли останки чоловіка, загиблого від кульового поранення в голову. А поруч з ним - стару, майже зогнилу фотокамеру, яка всі ці роки зберігала фотоплівку.

У воєнного поруч з яким виявили фотоапарат, також знайшли кулемет Дегтярьова раннього зразка.

Фахівці звертають увагу, що цей кулемет був у досить жалюгідному стані - пошкоджений вибухами, що означає, що той, хто стріляв, швидше за все, відстрілювався, перебуваючи сам під сильним обстрілом. Навколо лежало багато гільз, а в самому кулеметі не залишилося ні одного патрона, так що цей чоловік, мабуть, відстрілювався до кінця.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Щоб врятувати свою камеру в таких жахливих умовах, чоловік поклав камеру в військовий планшет (офіцерська шкіряна сумка), а сам планшет акуратно заховав в окопі в окрему нішу.

Незважаючи на те, що апарат був сильно пошкоджений, вченим вдалося з'ясувати, що це була Leica Camera I. Дослідники також планують ідентифікувати особу загиблого.

Але головне питання, яке цікавило всіх причетних до знахідки - що зображено на плівці. Це виявилася целулоїдна плівка Kodak AG на 36 кадрів. Проте плівка була настільки крихкою і пошкодженою, що вдалося відновити лише один кадр. Неймовірно цінний.

Зазначимо, фахівцям для початку з плівки потрібно було зробити - негатив, а вже потім роздрукувати саму фотографію. Однак через крихкість 77-річної плівки, яка пролежала в землі фахівцям доводилося відновлювати зображення буквально шматочками, використовуючи для кожного з них різні способи, лише б зберегти відображене.

Ось так раптово ми побачили спільну фотографію 25 людей. Це були молоді дівчата і хлопці, хоча в центрі стояли жінки у віці - можливо, мами когось із присутніх. Фотографія була зроблена, швидше за все, восени 1941 року. Як припускають фахівці, це могло бути фото одного з сільських винищувальних батальйонів, і це могла бути їх остання в житті фотографія.

Варто відзначити, що винищувальні батальйони НКВС, або як їх називали в народі — "яструбки", були добровільними формуваннями радянських громадян, які йшли всі, хто міг тримати в руках зброю, але кого не закликали на фронт.

Нагадаємо, українські археологи розгадали таємницю Барвінківського котла.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у шлунку солдата виросло щось страшне, вчені не можуть прийти до тями.

Також "Знай.uа" писав, таємниці Другої світової, які так і не змогли розкрити.