Про Єгипет написано і вивчено не мало, однак найдавніша цивілізація продовжує дивувати. Археологи раз за разом знаходять цінні артефакти, які відкривають завісу таємниць багатовікової культури єгиптян.

Ми зібрали найцікавіші факти про країну пірамід та фараонів, про які мало хто чув. Ці факти зможуть здивувати найдосвідченішого "знайку" історії стародавнього Єгипту. Вам сподобається.

Перший факт

Діти до підліткового віку не носили одяг. Взагалі. На щастя, клімат дозволяв, тому одяг їм був не потрібний. Дорослі чоловіки носили спідниці, а жінки — сукні.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Другий факт

Щоб навколо фараонів не літали і не кусали мухи, рабів, які стояли недалеко від государів, намазували медом. Так вони захищали царів від комах, приймаючи удар на себе.

Третій факт

Фараонам не можна було ні за яких обставин показувати волосся. Саме тому вони завжди були в спеціальних головних уборах під назвою немес (або клафт).

Четвертий факт

Стародавні Єгиптяни — ті ще оптимісти. У багатьох гробницях був знайдений туалет. Чи це для відвідувачів?

П'ятий факт

Небажано було показувати своє волосся й іншим знатним єгиптянам. Вони ходили в перуках. І лише простолюдини ходили або з розпущеним волоссям, або зав'язували його в хвіст, але ніколи не прикривали.

Шостий факт

Єгиптяни вірили, що Земля пласка, а Ніл поділяє її на дві рівні частини - проходить по центру Землі.

Сьомий факт

Багато хто вважає, що стародавній Єгипет був гендерно рівноправним, і Клеопатра, здавалося б, яскравий тому приклад, однак насправді жінки вважалися нижчими істотами. Хоча, справедливості заради зазначимо, що юридичні та економічні права були доступні для обох статей.

Восьмий факт

Коли з людини робили мумію, її мозок діставали спеціальним гачком через ніс. Всі інші органи теж виймали, але залишали серце — вважалося, що цей орган має душу.

Дев'ятий факт

Найдавнішу в світі сукню знайшли в цій країні, імовірно, їй п'ять тисяч років.

Десятий факт

Піраміди побудували не раби, а працівники, які отримували за це плату. Правда, платили їм в основному пивом. До речі, вони не були проти.

Одинадцятий факт

Жителі Давнього Єгипту спали на подушках з каменю.

Дванадцятий факт

Коли кішка вмирала, щоб вшанувати її пам'ять і показати скорботу, господарі голили свої брови.

Нагадаємо, історію кішки в давньому Єгипті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", прадавній Египет був не тільки величний, але і романтичний. Закохані єгиптяни обмінювалися зізнаннями і вдавалися до високої поезії.

Також "Знай.uа" писав, від чого вмирали фараони стародавнього Єгипту.