Традиція відкладати кольорові яйця з'явилася ще серед пернатих динозаврів. Таку заяву зробили науковці в статті журналі Nature.

Дане відкриття різко змінює все уявлення про еволюцію яєць. Майже два століття орнітологи вважали, що різні лінії предків сучасних птахів кілька разів "винайшли" цю форму захисту свого потомства незалежно один від одного.

Тепер наукове співтовариство передбачає, що вона з'явилася приблизно тоді ж, коли динозаври почали висиджувати яйця.

У сучасних птахів зустрічаються яйця різних відтінків, але і чисто білі. Білого кольору і яйця, які відкладають усі сучасні плазуни; вважається, що так було і в давнину, а забарвлення стало з'являтися у їх нащадків значно пізніше.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Скам'янілі яйця динозаврів, які знаходять сьогодні, зазвичай темно-бурі, але цей колір вони придбали в процесі фосилізації і закріпленню часток іржі, оксидів заліза.

Дуже незвичайними на цьому тлі виявилися яйця пізніх овірапторів Heyuannia huangi. Ці пернаті динозаври були схожі на дрібних страусів, жили близько 66 млн років тому. Їх яйця були виявлені в Китаї – виразно синьо-зелені.

Було таким їх вихідне забарвлення, або колір вони отримали також в ході фосилізації і наповнення якимось мінералом? Щоб з'ясувати це, йельські палеонтологи звернули увагу на блакитні яйця сучасних птахів, таких як зарянки або деякі страуси.

Синьо-зелене забарвлення їм надає пігмент білівердин, часто – у поєднанні з червоно-коричневим протопорфирином.

Щоб з'ясувати, чи збереглися у яйцях динозаврів сліди цих пігментів, вчені досліджували їх за допомогою мас-спектрометрії. У статті, опублікованій журналом PeerJ, вони повідомляють про таку знахідку.

Знахідка американських вчених посилює еволюційний зв'язок між овирапторами і сьогоднішніми страусами. Судячи з усього, вимерлі динозаври, як і страуси, робили кладки у великі гнізда на землі, а самці пильно охороняли потомство. Блакитна забарвлення шкаралупи могла допомагати їм стежити за гніздом і орієнтуватися, а також підтримувати в яйці температуру, оптимальну для розвитку потомства.

Нагадаємо, вчені знайшли найдавнішого смертоносного ящера нашої планети.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", на півночі Китаю у Внутрішній Монголії археологи виявили скам'янілі останки динозавра.

Також "Знай.uа" писав, на півдні Німеччини дослідники виявили унікальний добре збережений скелет м'ясоїдною риби, яка жила на Землі близько 150 мільйонів років тому.