На днях південноафриканські вчені описали новий рід і вид динозаврів, які жили близько 200 мільйонів років тому на території сучасної Південної Африки. Нове відкриття палеонтологів вражає.

Скам'янілості ящера виявили в центральній частині ПАР. Від скелета, серед іншого, збереглося кілька хребців, одна з ліктьових і одна з стегнових кісток, дві п'ясткові кістки.

Як повідомляється в Current Biology, ящери ставилися до завроподоморфів і вони є найбільшими сухопутними тваринами свого часу. Передає N+1.

Відомо, що завроподоморфи з'явилися в тріасовий період і зникли в кінці крейдяного періоду, 66 мільйонів років тому.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Нове дослідження під керівництвом Йохана Койнери (Jonah Choiniere) описує скам'янілості динозавра-завроподоморфа, який жив близько 200 мільйонів років тому, і, мабуть, був найбільшим сухопутних тварин тієї епохи.

Ці динозаври знамениті своїми розмірами, це найбільші в історії сухопутні тварини, які важили до 70 тонн.

Однак спочатку завроподоморфи були невеликої статури. Вони пересувалися на двох ногах і, на відміну від своїх травоїдних гігантів-нащадків, ймовірно, були хижаками.

За оцінками вчених динозавр помер у 14 років, вже будучи дорослим. Він важив близько 12 тонн, приблизно, як два африканських саванных слона середніх розмірів. Вчені назвали динозавра Ledumahadi mafube, що на мові сесото (одному з офіційних мов в ПАР) означає "гігантський удар грому, який на світанку".

Вчені відзначають, що виходячи з будови ліктьової та стегнової кісток, динозаври цього виду могли ходити на напівзігнутих кінцівках, подібно примітивним завроподоморфам невеликих розмірів.

Щоб з'ясувати, коли у завроподоморфів з'явилися колонообразні ноги, дослідники порівняли кістки кінцівок 81 динозавра, що жили в період 227-183 мільйони років тому, а також сотень сучасних ссавців і рептилій великих розмірів.

Результати палеонтологів показують, що колонообразні кінцівки виникали у динозаврів двічі.

Вперше ознака з'явилися наприкінці тріасового періоду, приблизно 227-209 мільйонів років тому, не у завроподоморфів.

Другий раз кінцівки з'явилися вже у динозавра, спорідненого завроподоморфам, в період 190-182 мільйона років тому.

Нагадаємо, вчені показали, як виглядав останній єдиноріг.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені натрапили на найдавніший скелет амфібії.

Також "Знай.uа" писав, науковець з Австралії здійснив унікальне відкриття. Так дослідник Ілля Бобровський зміг ідентифікувати останки, знайдені 75 років тому серед скель Білого моря в Росії. Вони належать дікінсонії.