Археологи у Мексиці під пірамідою Місяця, яка знаходиться в місті Теотіуакан виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків. Вчені припускають, що тунель міг мати ритуальне значення та використовуватися для "зв'язку" з підземним світом. Про це повідомляє видання Science Alert.

Так, за словами дослідників, приховувану порожнину під пірамідою виявило сканування, а сам тунель, можливо, веде в похоронну камеру. У новому дослідженні фахівці сканували піраміду з допомогою электротомографії. Камера розташовується на глибині восьми метрів, йде на південь від центральної площі Plaza de la Luna і веде до порожнини шириною 15 метрів.

Археологи вважають, що в тунелі має бути ще одне відгалуження - східне, проте отвір міг обвалитися.

"Ці великі ритуальні комплекси є священним ядром міста Теотіуакан. Всі люди вважали це меккою цивілізації, тому те, що може бути знайдено всередині, допоможе розгадати відносини, які цей древній мегаполіс мав з іншими регіонами Мезоамерики", - говорить археолог Вероніка Ортега з Національного інституту антропології та історії (INAH) в Мексиці.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Ортега додала, що поки вчені не знають вмісту похоронної камери, проте раніше в піраміді вже знаходили багато скелетів і слідів жертвоприношень, тому відкриття ще одного такого об'єкта під землею не буде дивним.

В ході попередніх розкопок у 80-х роках минулого століття дослідники виявили людські останки з деформованими черепами, а також артефакти, виготовлені з зеленого каменю (намиста і антропоморфні фігури).

Теотіуакан — величезне доколумбове місто в долині Мехіко, на території якого розташовані найбільші піраміди Месоамерики.

На піку свого розвитку місто налічувало понад 125 000 жителів і було одним з найбільш жвавих центрів старого світу.

Піраміда Місяця - друга за величиною піраміда Мексики, ймовірно, була побудована в 200-450 роках нашої ери тольтеками і використовувалася для ритуальних церемоній в честь богині води і Місяця Чальчіутлікуе.

Свою назву руїни отримали від ацтеків, які прийшли туди набагато пізніше після того, як тольтеки покинули місто з невідомих причин.

Нагадаємо, в Єгипті групі археологів з Університету Айн-Шамс вдалося виявити в передмісті Каїра — Ель-Матарії — урочистий зал часів правління самого знаменитого фараона Рамзеса II.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", дослідники з Техаського університету разом з Центром вивчення перших американців біля струмка Баттермилк-Крик в Техасі натрапили на найдавніші знаряддя праці.

Також "Знай.uа" писав, ці колись живі споруди та міста перетворилися в гнітючі місця, від яких кров холоне в жилах.