Ім'я Аліенори Аквитанської по праву займає провідне місце в історії. Вона зуміла стати дружиною двох королів, які в неї закохалися, а потім зненавиділи. Королева активно втручалася в політику і брала участь в хрестовому поході.

Ця рудоволоса красуня вважалася найбажанішою нареченою і найвпливовішою жінкою середньовічної Європи. А коли їй було далеко за сімдесят, трубадури все ще оспівували красу своєї королеви.

На жаль, жоден прижиттєвий портрет королеви не зберігся до наших днів. Однак за описом деяких сучасників аквітанська герцогиня була невисокого зросту, з великими темними очима і розкішним рудим волоссям.

Трубадури прозвали улюблену правительку "aigle en or" - "золота орлиця", що було також співзвучно з її ім'ям "allia Aenor".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

У 15 років юна Аліенора залишилася сиротою, французький король Людовик VI Товстий призначався її опікуном, за заповітом батька, але до тих пір, поки Аліенора не вийде заміж.

Формально герцоги Аквітанії визнавали себе васалами королів, але фактично вони були незалежними правителями і мали більш багаті землі, ніж монарх.

Людовик VI не міг упустити можливості "приструнити" норовливих південних васалів, які і французами себе не вважали, і видав Елеонору Аквітанську за свого сина Людовіка VII Юного.

Але доля сповнена цікавих поворотів, поки молодята доїхали з Аквітанії в Париж, вони дізналися, що король помер. Тому герцогиня Аквітанська тут же стала королевою Франції.

При дворі юній королеві відверто було нудно, її чоловік Людовик VII був неймовірно набожним. Він годинами молився, носив під одягом жорстку волосяницю і мріяв про хрестові походи проти невірних.

В опочивальню до дружини він навідувався вкрай рідко, тому Аліенора довго не могла завагітніти первістком. Коли ж вона народила, весь двір не приховував розчарування з приводу того, що це був не спадкоємець престолу, а дівчинка.

Щоб не збожеволіти від нудьги, Аліенора запросила до палацу поетів і трубадурів з Аквітанії, які оспівували її молодість і красу.

Але незабаром у занудженої королеви з'явилася можливість вирватися зі стін палацу. Дружина вмовила Людовика VII взяти її в хрестовий похід.

Подорож в Святі землі виявилися не дуже захоплюючими і безтурботними, як оспівувалося в баладах. Королеві довелося витерпіти багато поневірянь.

Коли військо Людовика VII дісталося до Антіохії, умови утримання Аліенори покращилися. Там господарював її дядько Раймунд Тулузький. Він був дуже велелюбним і, звичайно ж, загравав до Аліенори. Чи був між ними любовний зв'язок, історія замовчує, але додому Людовик VII і його дружина поверталися порізно. По поверненню додому король усунув Аліенору від участі у всіх державних справах.

Ще більше погіршило відносини між подружжям народження другої дочки. Дійшло до того, що в березні 1152 року вони розлучилися. Офіційною причиною розірвання шлюбу назвали кровну спорідненість подружжя. Аліенора поспішила повернутися в свої володіння в Аквітанію.

У той же до Аліенори став залицятися граф Генріх II Плантагенет (Анжуйский), батько якого був одружений на дочці короля Англії.

Генріх був молодший Аліенори на 11 років, але його це не бентежило, і в травні того ж 1152 року герцогиня Аквітанська і граф Анжуйський повінчалися.

Через 2 роки Генріх зайняв англійський трон, а Аліенора стала королевою Англії. При англійському дворі красуні-Южанці жилося ще гірше, ніж в Парижі.

Зазвичай королеви Англії підписувалися "Милістю Божою королева Англії", Аліенора ж ставила підпис: "Немилістю Божою королева Англії".

Якось Генріх зізнався, що одружився тільки через придане - багатих земель Аквітанії. Після чого королева затаїла образу на чоловіка і в міру дорослішання дітей, серед яких був Річард Левине Серце, стала підтримувати їх претензії на ті чи інші землі.

Повернувшись в свій замок в Пуатьє (Аквітанія), Аліенора задумала повстати проти ненависного чоловіка, але через два роки той взяв верх, і 16 років вона провела в ув'язненні.

Коли її син Річард Левине Серце увійшов на трон страждання королеви закінчилися. Поки він здобував собі славу в численних походах, мати правила від його імені.

Королева прожила неймовірно довге життя для того часу і померла у віці 82 років, переживши вісьмох з десяти своїх дітей.

Нагадаємо, велику загадку фаворитки і таємної дружини Людовика XIV.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, сучасники стверджують, що мадам Помпадур внесла чималий внесок у розвиток культури, що відомо про неперевершенe маркізу де Помпадур.

Також портал "Знай.uа" писав, як "чорна" королева Медічі у гонитві за владою влаштувала криваву різанину.