Вона була розумна, жваво цікавилася літературою і мистецтвом. Розповідали, що фаворитка змогла завоювати серце короля не так красою, скільки порадами, які йому давала, і своєю любов'ю до мистецтва, в якому прекрасно розбиралася.

Діана де Пуатьє народилася 3 вересня 1499 року в сім'ї з давніми аристократичним корінням. Завдяки матері рано потрапила до двору.

У 13 років вийшла заміж за Людовика де Брезі, графа де Мольвріе. Він був онуком короля Карла VII і його фаворитки Агнеси Сорель, так що, можливо, така генеалогія чоловіка запевнила юну Діану, що бути фавориткою досить почесно, і діти будуть влаштовані.

Подружжя жило в любові та злагоді, Діана зберігала йому вірність, народила двох дочок. Але в 31 рік Діана залишилася вдовою. Чоловіку вона поставила величну усипальницю і одягла траур, який не знімала до кінця життя. Втім, це не завадило їй знайти подальше щастя в особистому житті.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Вплив Діани на людей був великий - краса і чарівність діяли безвідмовно. Її батько, взявши участь в бунті проти корони, був засуджений до смерті. Ридаюча красуня, кинувшись до ніг Франциска I, зворушила короля, помилувати заколотника.

Але ще більше Діана зачарувала його сина, юного принца Генріха. Хлопчику було 11 років (за іншими даними - і того менше), коли він побачив 29-річну Діану. Хоча для того часу це вже був чималий вік, Діана зберігала красу і незабаром отримала на принца необмежений вплив. Діана де Пуатьє відразу зрозуміла, який вона може мати на нього вплив. Вона була значно старше принца - на 18 років, проте краса приховувала цей недолік. Між ними зав'язалися близькі стосунки, а незабаром старший син короля помер, і Генріх став дофіном.

З цього часу, як Генріх став спадкоємцем престолу, при дворі почалася запекла боротьба між двох жінок - Діаною, яка користувалася розташуванням дофіна, і герцогинею д'Етамп, коханкою Франциска I, що не задовольнялася впливом, яке вона мала на монарха, і твердо вирішила прикувати до себе і його майбутнього наступника. Весь двір був розділений на два табори.

Згодом, коли вона досягне вершин влади, її вороги жорстоко поплатяться за свої їдкі зауваження. Так, за наказом Діани був віддалений від двору міністр фінансів Бояр, один з найбільш гарячих клевретів герцогині д'Етамп, а незабаром така ж доля спіткала і герцогиню.

Діана поступово прибирала дофіна до рук. Він не став розлучатися з нею навіть після того як одружився на молодій і чарівній Катерині Медичі, дочки герцога Урбіно у Флоренції. Цьому, втім, посприяв характер самої Катерини, яка не любила втручатися в державні справи і жила виключно для задоволення в колі відданих веселих дам, так званої "малої шайки", яка займалася тільки полюванням, виїздками, балами.

Коли Франциск помер на престол вступив Генріх. Королева не збиралася міняти свого способу життя, і правити практично стала Діана. Але вона була більше, ніж королева. Діана де Пуатьє тримала в своїх руках долю держави, роздавала пости, перетворювала міністерства і парламент, займалася вирішенням питань про помилування, розпоряджалася фінансами, впливала на рішення суддів. Монарх беззаперечно виконував її волю. В одному з листів Генріх II благав її завжди дивитися на нього лише як на вірного слугу, він пишався ім'ям слуги, яким вона його охрестила.

1548 рік - монарх зробив її герцогинею Валентінуа і доручив знаменитому архітекторові Делорм звести для неї палац Ане, який Діана чудово обставила. З королевою вона підтримувала добрі відносини, навіть доглядала за її дітьми, правда, не безкоштовно. За словами Брантома, коли Генріх захотів узаконити одну з дочок, прижитися ним з фавориткою, Діана сказала: "Я народилася для того, щоб мати законних дітей від вас. Мені зовсім не хочеться, щоб парламент оголосив мене вашої співмешканкою".

1559 рік, 30 червня - біля палацу Турнелль відбувся турнір. Король убрався в кольори Діани і бився хоробро, проте спис графа Монтгомері потрапив йому в око і проник до самого мозку. Через кілька днів Генріх помер.

Молодий монарх Франциск II велів довести до її відома, що, внаслідок згубного впливу Діани Пуатьє на короля, вона заслуговує суворого покарання, але в своїй королівської милості він вирішив залишити її в спокої і зажадав лише, щоб вона повернула коштовності, отримані від Генріха II. Таким чином, діаманти та інші прикраси, які перейшли від графині Шатобріан до герцогині д'Етамп, а потім Діані Пуатьє, повернулися в королівську скарбницю, щоб прикрашати в майбутньому голови інших фавориток.

Діана де Пуатьє з покірністю підкорилася долі. Вона пішла в свій замок Ане, де і померла 26 квітня 1566 року на 67-му році життя, покинута багатьма друзями. За свідченнями Брантома, вона була прекрасна до останньої хвилини. Перед смертю Діана заснувала кілька лікарень, віддавши, за висловом Шатонеф, Богу те, що взяла у світу.

Здавалося, краса її ніколи не зможе згаснути. У неї були правильні риси обличчя, гарний колір шкіри, чорні, як вороняче крило, волосся. Вона не боліла і навіть в найхолоднішу погоду вмивалася водою з криниці.

У церкві замку Ане їй був поставлений пам'ятник - статуя з білого мармуру. Статуя ця зараз знаходиться в луврської музеї. Одна з її дочок від шлюбу з графом Брезі вийшла заміж за герцога Булонського, інша - за герцога Омальского. Діана увічнена на багатьох портретах і в скульптурних творах. Жан Гужон зобразив її у вигляді торжествуючої оголеної мисливиці, що обіймає шию таємничого оленя.

Нагадаємо, за що геніальна Хеді Ламарр увійшла в історію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кожен хоч раз чув про леді Годіву. Як запевняють історики подія, про яку далі піде мова сталося 10 липня 1040 року, англійська аристократка леді Годіва проїхала оголеною по вулицях Ковентрі, щоб домогтися зниження податків.

"Знай.uа" писав, дивовижну історію Ади Лавлейс.