Сьогодні, 8 листопада народилася велика поетеса Марина Цвєтаєва. Талановита письменниця Срібного століття завоювала серця багатьох. Незважаючи на важку долю Марина залишилася вірна вищому світу душі, любові і поезії.

Ми розповімо про цікаві факти з життя Цвєтаєвої.

Майбутня поетеса народилася в родині Івана Володимировича Цвєтаєва, відомого професора-мистецтвознавця, і Марії Олександрівна Мейн, талановитої піаністки. Крім Марини в сім'ї було троє дітей - наймолодша сестра Анастасія і старші зведені - брат Андрій і сестра Валерія.

З самого дитинства Цвєтаєвої довелося багато подорожувати. Сім'я переїжджала з місця на місце через важку хворобу матері - сухоти вимагали більш підходящого лікування і кращого клімату. Так, навчання в різних пансіонах Старого Світу дозволили Цвєтаєвої знати досконало дві іноземні мови - французьку і німецьку.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Перші дитячі вірші були написані як російською, так і німецькою та французькою мовами. У юної Марини був справжній талант.

У 1906 році помирає Марія Олександрівна. Рання втрата матері наклала свій відбиток на душу дівчинки. Біль довго не вщухала. Дитинство поетеси набуло темних фарб.

У 1909 році Цвєтаєва знову їде до Європи, на цей раз сама і з іншою метою - стати слухачем курсу лекцій з старофранцузской літературі в університеті Сорбонни.

Через рік навчання, виходить у світ перша збірка віршів Марини Цвєтаєвої. Вісімнадцятирічна дівчина ризикнула видати книгу на свої власні заощадження.

Незважаючи на те, що тираж був невеликий, всього 500 примірників, збірник відразу викликав масу позитивних відгуків. Захоплення висловили Н. Гумільов, В. Брюсов, М. Волошин - яскраві представники культури Срібного століття.

А 1912 став воістину доленосним і плідним: на початку року вона вийшла заміж за відомого літературного діяча Сергія Ефрона, восени на світ з'явилася їхня дочка Аріадна, і тоді ж народжується ще одне її дітина, такбі мовити, другий цикл незвичайних на той час віршів, який вона присвятила коханому чоловіку.

Але сімейний затишок і успіх в творчості затьмарили роки громадянської війни. Чоловік пішов на фронт, а турботи вже про двох дітей - Аріадну і новонароджену Ірину, лягли на її тендітні плечі. Так голод і злидні змусили її віддати дітей до притулку. Дівчаткам там виявилося не легше. Через деякий час мати змогла забрати тільки Аріадну. Молодша Ірина померла в притулку.

Далі втеча на Захід, до Європи, народження сина Георга, і довгі роки безгрошів'я. Ефрона звинуватили в шпигунстві, їй платили мізер за переклади і рідкісні есе. Віршів вона практично не писала.

Єдиною, нехай і примарною надією на щастя було повернення на Батьківщину. У 1939 році повернулася вся сім'я.

Але і там щастю не судилося бути. Спочатку заарештували старшу дочку, потім чоловіка. Після смерті Сталіна Аріадну реабілітували, але Цвєтаєвій, не судилося дізнатися, не про смерть чоловіка, не про подальшу долю дітей: в евакуації вона звела рахунки з життям.

Нагадаємо, довгий список тих, хто відмовився виходити заміж за Маяковського.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 7 великих поетів страждали від психічних розладів.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про кохану Сергія Єсеніна Айседору Дункан.