Експедиція Запорізького національного університету, досліджуючи легендарну Мамай-гору, в 2018 році "перерила" площу, в сімнадцять разів більшу, ніж під час експедицій 2012-2017 років. Бульдозер - він все-таки краще людини копає. Про це дослідники повідомили на офіційній сторінці Мамай-гори в мережі Facebook.

"Ми досліджували 53 археологічні комплекси, серед яких скіфські, сарматські, середньовічні та ногайські поховання", - повідомляють археологи.

Було зроблено чимало унікальних знахідок (скіфська амазонка, сарматське поховання, скіфське парне поховання). Про які ми раніше також повідомляли.

"Деякі знахідки дійсно унікальні: поховання скіфської амазонки, друге в історії дослідження пам'ятника сарматського поховання, шоста знайдена на території України бокка, скіфське парне поховання, і інші знахідки, про які ми ще розповімо пізніше", - йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

За час кампанії дослідникам вдалося залучити 145 065 грн.

Даними засобами була профінансована оренда важкої техніки, що і дозволило досліджувати велику площу унікального комплексу. Станом на 6 вересня на рахунку дослідників залишається 13040 грн.

"Десятки людей відгукнулися на заклик про допомогу і зробили свої внески, ми щиро вдячні всім вам! На даний момент, на нашому рахунку залишається 13 040 грн. З них близько 5 тис. Грн. Ми витратимо на оплату наукових експертиз, частину суми інвестуємо для висвітлення результатів кампанії, а решту - залишимо до наступного сезону ", - сказано в повідомленні.

"Протягом наступних місяців будуть проводитися спеціальні експертизи, керівники експедиції будуть готувати наукові статті, щоб зробити знайдене надбанням української історичної науки, а ми будемо ще більше розповідати про експедицію про деталі, знахідки та історії", - пообіцяли автори проекту.

Варто відзначити, що Мамай-гора розташована на березі "гнилого моря" - Каховського водосховища. Штучна водойма "краде" гору - зупинити процес її руйнування неможливо - хіба що осушити Каховку. Тому треба поспішати - і техніка, що виконує важку фізичну працю за людей, була дуже доречною.

Мамай-гора розташована на території сучасної Запорізької області, є величезним комплексом поховань різних племен і народів, що проходили по місцевим степам, - від епохи неоліту до пізнього середньовіччя. Зараз досліджені лише 25% гори.

Нагадаємо, запорізькі археологи виявили останки 2-х метрового вождя.

Як повідомляв портал "Знай.ua", археологи відкопали в Криму дивовижний античний "привіт".

Також "Знай.ua" писав, археологи відкопали символ мужності правителя майя.