Холестерин - речовина, що потрапляє в наш організм із продуктами харчування, хоч і синтезується в печінці.

Воно дуже потрібне нашому організму, зокрема, для синтезу гормонів та інших важливих речовин, входячи до складу клітинних мембран. Холестерин є як "хороший", так і "поганий" - це ліпопротеїд високої та низької (проблемної) щільності.

Ознаки поганого холестерину. Фото: Youtube
Ознаки поганого холестерину. Фото: Youtube

Печінка справляється з холестерином, переробляючи їх у різні типи — дивлячись, що потрібно організму. Погано стає, коли є надлишковий холестерин. Він відкладається на стінках судин, утворюються бляшки та перешкоджають крові потрапити в головний мозок, серце тощо.

Ви можете зрозуміти, що у вас високий холестерин, якщо у вас болять суглоби, груди, сильний біль у тілі, тяжкість у ногах (навіть якщо на них невелике навантаження). Щоб дізнатися про рівень цієї речовини, потрібно зробити лабораторний аналіз крові. Це відбувається через зайву вагу, переїдання (як причини), вживання алкоголю, куріння та стресу.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах
Показати ще

Вам варто скоротити вживання жирної їжі - жирне м'ясо, вершкове масло, сир. Це продукти, які легко можна замінити без втрати смаку. Крім того, варто обмежити вживання яєць (не більше 3 штук на тиждень), стежити за масою тіла, зайнятися спортом та перестати курити.

Яйца, супермаркет, фото: Знай.ua
Яйца, супермаркет, фото: Знай.ua

Ви можете і зменшити високий рівень холестерину продуктами - кабачками, яблуками, квасолею, оливковою олією і таке інше.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, як відновитися після хвороби: головні правила, щоб швидко стати на ноги

Як повідомляв "Знай.ua", ризикуєте сильно отруїтися: які фрукти не варто їсти з кісточками

Знай.ua писав, навіщо кожен день потрібно їсти яйця і пити молоко: цього ви могли не знати, а ваш організм страждав