Коли людина чує словосполучення особисті кордони, уявляє собі стіну, за якою стоїть егоїзм іншої людини.

Але особисті кордони це добре і навіть корисно, але потрібно їх виставляти правильно. Особисті кордони – невід'ємна частина здорового розвитку, та балансу. Якщо не виставити здорові кордони, стосунки мають шанс стати токсичними, а добробут може значно постраждати.

Сімейна сварка, Ілюстративне фото
Сімейна сварка, Ілюстративне фото

Кордони у стосунках можуть мати різні форми.

Фізичні кордони

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Допоможуть відчути себе та почуватися добре не тільки з незнайомими людьми. Наприклад, важливо говорити, що ви не любите обійми, а віддаєте перевагу рукостисканню.

Сексуальні кордони

Не менш важливі, навіть якщо з партнером ви багато років разом. Необхідно взяти собі за звичку говорити про свої потреби, а на заміну також враховувати потреби партнера. Це допоможе уникнути непорозумінь та зробить сексуальне життя більш якісним.

Емоційні кордони

Допоможуть покращити ваше відчуття комфорту та внутрішній стан. Емоції – дуже важлива складова, їх варто відчувати та проживати. Та, якщо людина заставляє вас проживати тільки негативні емоції і не дивиться на ваш внутрішній стан, варто робити висновки. Варто пам’ятати, що відчуття та емоції впливають не тільки на психічний, але і на фізичний стан.

Кохання. Фото FreePik
Кохання. Фото FreePik

Матеріальні кордони

Це почуття власної безпеки. Тобто людина може спокійно сказати, я не дам тобі гроші на якусь річ. Особливо якщо ці гроші не повернуться, або дати їх зараз неможливо. Варто допомагати людям, але не собі на шкоду.

Для розставляння кордонів варто говорити просто і зрозуміло та не підвищувати голос. Формуйте свої думки з позиції вашого комфорту. В результаті проговореного може виникнути почуття провини, сорому та каяття. Потрібно це прийняти, адже ви раніше не відстоювали власні кордони. Та якщо ваш партнер також з вами будує кордони, потрібно прийняти цей факт і постаратися робити, з позиції комфорту для іншої людини, але не на шкоду собі.

Нагадаємо, портал Знай, інформував, Щоб не засинали над підручниками та були здорові: як налаштувати правильний режим сну школярам

Раніше на порталі Знай повідомлялося, Хочуть свободи, не дарують квіти та забувають мити ноги: найегоїстичніші та деспотичні знаки Зодіаку у стосунках

Також наш портал інформував 7 імен жінок, які дико ревнують і контролюють чоловіків