Смородина потребує догляду не тільки навесні, а й після збирання останніх ягідок з куща. Саме від цього буде залежати наскільки щедрий врожай ви отримаєте наступного літа.

Про це повідомляє Канал 24.

Після того, як кущі перестали плодоносити, потрібно обрізати листя на гілках з самого низу. Листя не має доторкатися землі, аби не заразитися певними хворобами.

Чорна смородина, скріншот: YouTube
Чорна смородина, скріншот: YouTube

Переважно на верхніх гілках часто селиться попелиця: вона проявляється характерними плямами.

Популярні новини зараз
Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

Щоб більше не бачити її на смородині, треба після збору ягід підрізати гілки на 10-15 сантиметрів. Оптимально залишити 4-5 молодих та міцних пагонів.

Обов'язково варто позбутися хворих чи пошкоджених паростків, адже вони вже не будуть родити, натомість можуть стати джерелом хвороб та приманкою для шкідників. Краще обрізати й старі гілки.

Чорна смородина, скріншот: YouTube
Чорна смородина, скріншот: YouTube

Після того, як обрізали кущі, необхідно обприскати їх від можливих шкідників та хвороб. Для цього знадобиться сечовина. Просто розчиніть 300 грамів речовини у 10 літрах води. Дієвим засобом у цій ситуації буде й 1% розчин бордоської речовини. Обробку можна повторити навесні.

Під час вирощування ягід не можна забувати про правильне удобрення. Якщо смородині понад 3 роки, рекомендується підгодувати її фосфорно-калійними речовинами.

Смородина, скріншот: YouTube
Смородина, скріншот: YouTube

Хороший вибір – взяти суперфосфат. Треба 2 столові ложки речовини розчинити в гарячій воді, потім внести ще 1 столову ложку сульфат калію. Все це якісно розбавляємо водою, щоб вийшло відро розчину. Такого об'єму буде достатньо на 1 кущ смородини. Перед підживленням не забуваємо підлити його водою.