Серед українців дуже популярний спосіб консервації з аспірином, який продовжує термін зберігання заготівель та покращує їх смак. Проте лікарі попереджають, що використання таблеток не настільки нешкідливе, як багато хто думає.

Аспірин, вона ж і ацетилсаліцилова кислота, використовується в медицині з метою вгамувати біль і жар тіла. Коли таблетка розчиняється у воді, вона створює кисле середовище, яке буквально вбиває мікроорганізми. З цієї причини аспірин часто додають у консервацію, адже з препаратом вона стоїть довше і не псується, тим більше обходиться у копійки.

Розчин з аспірину, скріншот: YouTube
Розчин з аспірину, скріншот: YouTube

Незважаючи на властивості аспірину, лікарі все ж таки проти такого способу консервації. ВООЗ навіть випустила спеціальну заборону на використання препарату в таких цілях.

Справа в тому, що в хімічному складі аспірину є кислота, яку витягують з кори верби. У давнину її широко використовували під час лікування лихоманки. Однак, окрім кислоти, у складі верби також є фенол, який токсичний для організму.

Популярні новини зараз
Ухилянтам хочуть дати шанс "відкупитися": сувору норму пропонують замінити Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше
Показати ще

Якщо надмірно вживати консервацію з таблетками, можна "заробити" такі проблеми:

  • ризик розвитку пієлонефриту, оскільки ліки виводяться через нирки і погано впливають на їх роботу
  • поява алергії на препарат
  • проблеми в роботі шлунка та кишечника через кисле середовище, викликане медикаментами, тому людям з виразкою таку консервацію категорично не можна
  • аспірин може викликати у дітей синдром Рея

Консервація огірків, скріншот: YouTube
Консервація огірків, скріншот: YouTube

Проте аспірин цілком реально замінити іншими засобами, безпечнішими. Наприклад, з цим завданням чудово впорається яблучний або класичний оцет, кислі соки (порічка, лимон) або лимонна кислота. Вони теж не дозволяють бактеріям розвиватися, завдяки чому консервація залишиться смачною та корисною.

Нагадаємо, викиньте чеки з гаманця: які предмети позбавляють вас грошей, прикмети з купюрами

Раніше ми писали про те, що засіб, який змусить кота перестати мітити: досить кілька крапель

Як повідомляв Знай.ua, огірок росте криво і змінює колір: топ-3 способи, як "вилікувати" городнього виродка