Не варто відправляти у відро для сміття або унітаз кисле молоко, сметану, кефір або навіть ряжанку. Досвідчені садівники та городники впевнені, що такий продукт - відмінне добриво для цілого ряду рослин, як у відритому ґрунті, так і для кімнатних "улюбленців".

Про це розповів одні з українських блогерів-городників, який постійно ділиться свіжими лайфгаками в мережі YouTube.

Добриво з кислого молока, скріншот: YouTube
Добриво з кислого молока, скріншот: YouTube

Скисло молоко для рослин - у чому користь

Кефір і скисле молоко діють як ефективний фунгіцидний засіб і допомагають боротися з фітофторозом і борошнистою росою. Крім того, молочні продукти є підживленням для рослин, оскільки містять калій, азот, фосфор.

Молочне підживлення оздоровлює ґрунт. У ній поселяються корисні бактерії, розмноження яких перешкоджає появі грибків і плісняви, згубних для кореневої системи.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Добриво з кислого молока, скріншот: YouTube
Добриво з кислого молока, скріншот: YouTube

Кисле молоко для рослин - як застосовувати

З простроченої молочки можна приготувати чудовий компост. Для цього потрібно розвести прокислі молочні продукти в соді у відсотковому співвідношенні 1 літр на 9 літрів води. Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури. Потім додати|добавляти| 100 г цукрового піску і перемішати.

Коли він розчиниться, налийте розчин у лійку та полийте компостну купу. Зверху присипте трохи землею. Таким чином, відбувається закваска компосту молочнокислими бактеріями. Розмножуючись, вони створюють кисле середовище, допомагаючи цим руйнувати органічні речовини.

Щоб перемогти фітофтороз, потрібно у дев'яти літрах води розвести один літр кефіру та додати 10 крапель йоду. Ретельно перемішати отриманий склад. Цим розчином потрібно поливати рослини листям. Робити цю процедуру краще за сухої погоди.

Кімнатні рослини. Фото: скрін youtube
Кімнатні рослини. Фото: скрін youtube

Як удобрювати молоком кімнатні рослини

100 мл свіжого молока та 3 краплі йоду розбавити в 1 л води. За годину до підживлення вазони потрібно полити простою чистою водою. У сухий ґрунт молочну воду лити не можна. Залежно від розміру горщика влийте 3-6 ст. л. добрива. Таке підживлення можна проводити один раз на два тижні.

Нагадаємо, біолог підказав, як збільшити врожай помідорів без добрив: потрібні лише спритні пальчики.

Раніше повідомлялося, куркума та горілка - це не тобі, а для грядок: гаряче підживлення, яке завалить город огірками.

Також, діставайте новорічні іграшки, щоб урятувати врожай: небанальні способи захиститися від птахів.