Огородники та дачники часто замість хімії використовують натуральні засоби, щоб отримати здоровий та багатий урожай. Ми не скромничатимемо і скажемо відразу, що одним з найпопулярніших на сьогоднішній день є добриво з листя кропиви.

Про це розповів один із українських блогерів-городників, який часто ділиться свіжими порадами у мережі YouTube.

Добриво з кропиви, скріншот: YouTube
Добриво з кропиви, скріншот: YouTube

Користь добрива з кропиви

Хоча ця рослина і "кусається", проте в її складі є калій, магній, азот та кальцій. Всі ці поживні речовини необхідні швидкого зростання квітів, чагарників і дерев.

Добриво з кропиви допомагає:

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

- відновити та збагатити ґрунт;

- Стимулювати зростання;

- оздоровити рослини (це також профілактика багатьох хвороб, наприклад, фітофтори);

- перешкодити поширенню шкідників (особливо попелиці).

Добриво з кропиви можна вносити двома способами: на листя та під корінь.

Щоб приготувати добриво з кропиви для кореневого підживлення, розвести готовий кропив'яний розчин у воді (співвідношення 1:10). Використовують його під час активного росту рослини до того, як вона почне плодоносити, не частіше ніж 1 раз на два тижні. Відразу до та після внесення добрива не забудьте рясно полити грядки.

Добриво з кропиви, скріншот: YouTube
Добриво з кропиви, скріншот: YouTube

Щоб підгодувати рослини на листі, розчин із кропиви потрібно розвести з водою у співвідношенні 1:20. Цією сумішшю потрібно поливати грядки не частіше ніж 1 раз на місяць.

Добриво з кропиви можна підгодовувати практично всі рослини. Йому будуть раді і плодові дерева, і декоративні чагарники, і квіти, і рослини на городі.

Особливо ефективне таке підживлення для огірків, томатів, болгарського перцю, капусти. Якщо її правильно використовувати, ви зможете зібрати чудовий урожай цих овочів. А ще кропива ефективна для винограду та полуниці.

А ось підгодовувати добривами з кропиви часник, цибулю, квасолю, горох та інші бобові спеціалісти не рекомендують. Вони погано переносять надлишок азоту.

Добриво з кропиви, скріншот: YouTube
Добриво з кропиви, скріншот: YouTube

Дріжджі та кропива

Таке добриво з кропиви підійде для різних овочевих культур, допоможе покращити їхнє зростання і наситити коріння корисними речовинами. Для приготування вам потрібно взяти:

- відро води (10 л);

- 10 г сухих дріжджів;

- 2 жмені сухарів;

- 2-3 столові ложки цукру;

- 1/2 відра дрібно нарізаної кропиви (можна додати ще кульбабу).

Як приготувати добрива з кропиви та дріжджів:

Сухарі розмішати у воді та залишити на добу. Потім процідити, додати сухі дріжджі, кропиву та цукор. Залишити цю суміш ще на 24 години.

Отриманий розчин готовий до використання. Перед підживленням його потрібно розвести у 5 відрах води. Вносять таке добриво з кропиви двічі за сезон: навесні та влітку.

Нагадаємо, рятуємо помідори від різкого похолодання: два дуже хитрі способи.

Раніше повідомлялося, цукрове підживлення на воді для домашніх рослин: солодкий розчин змусить навіть кактуси розцвісти.

Також, весело не тільки господареві, а й рослинам: що можна "удобрювати" пивним підживленням.