Багато хто пам'ятає того ранку, 6 червня 2023 року... коли довелося читати страшні новини про те, що окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС.

Тисячам українців зараз намагаються допомогти всім, чим тільки можна — питною водою, продуктами, евакуацією. Підтоплення такого масштабу призвело до поширення різноманітних загроз здоров'ю та санітарним проблемам. Швидше за все, серйозна ситуація триватиме протягом року і навіть більше, доки не буде або відновлено цю ГЕС, або не буде побудовано нову.

Наслідки підриву Каховської ГЕС росіянами, фото із соцмереж
Наслідки підриву Каховської ГЕС росіянами, фото із соцмереж

Внаслідок затоплення джерел водопостачання, домашніх колодязів, а також сільськогосподарських угідь потрапили забруднення та збудники інфекційних хвороб. Також вода може містити хімічні речовини, що становлять небезпеку для здоров'я людей.

У зв'язку з цим фахівці Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook надали важливу інформацію про способи знезараження води в домашніх умовах.

Популярні новини зараз
Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Одним із найефективніших методів є кип'ятіння води. Важливо кип'ятити її протягом 10 хвилин, після чого дати відстоятись і обережно злити, не збовтуючи осад. Чим довша вода кип'ятиться, тим більше патогенів буде знищено. Також рекомендується зберігати кип'ячену воду в закритих ємностях та, по можливості, додатково очистити її за допомогою побутового фільтра для води.

Іншим варіантом є використання таблеток з активним хлором, які допомагають знезаражувати воду. Тривалість очищення може тривати від 30 до 60 хвилин, але перед використанням необхідно ретельно прочитати інструкцію.

Вода з крану в Кривому Розі. Фото: Telegram
Вода з крану в Кривому Розі. Фото: Telegram

Для останніх випадків можна використовувати йод у спиртовому розчині, додавши 3-4 краплі на літр води. Після знезараження йодом рекомендується профільтрувати воду і почекати, принаймні, годину перед вживанням. Важливо відзначити, що вода може мати характерний смак, але такий метод допомагає уникнути дегідратації.

До інших способів знезараження води будинку відноситься використання активованого вугілля, що допомагає видалити неприємний запах, незначні домішки та шкідливі речовини. На літр води потрібно п'ять таблеток активованого вугілля, які слід подрібнити для збільшення активної площі. Подрібнене вугілля слід запакувати в марлю або іншу тканину, щоб уникнути попадання пилу в чисту воду. Процес знезараження води з вугіллям триває щонайменше 8 годин.

Нагадаємо, що буде з цінами на продукти в Україні після підриву Каховської ГЕС: експерт оцінив масштаб катастрофи

Як повідомляв "Знай.uа", Дмитро Комаров ризикуючи життям наважився рятувати українців у Херсоні: "Щоб мати докази в Гаазі"

Знай.ua писав, рівень Каховського водосховища дуже знизився, міністр Стрілець оцінив погрози: "Ситуація критична"