Куркуму часто використовують у кулінарії, але небагато людей замислюються над тим, як вона впливає на організм. З одного боку ця пряна східна спеція має безліч переваг, але з іншого - приблизно стільки ж недоліків.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяІснує декілька видів куркуми. Довгу використовують для виготовлення порошку для приправ, цедоарію для виробництва лікерів, а ароматну додають у кондитерські вироби. У цій спеції міститься багато корисних речовин, серед яких калій, магній, фосфор, кальцій, залізо та вітаміни С, РР, групи В.
Проте лікарі попереджають, що куркума не зможе покрити дефіцит в організмі, оскільки дозування порушувати не можна. Максимальною вважається 5-10 грамів.
"Куркумін використовується як харчова добавка в багатьох країнах. Він допущений до застосування як натуральний барвник (Е 100). І тепер став цікавим як "препарат" з великим терапевтичним потенціалом", - розповів фахівець.
З корисних властивостей куркуми виділяють те, що вона здатна знімати запалення та позитивно впливати на роботу печінки. Крім того, спеція уповільнює старіння та знижує ризик деменції, а ще бореться з депресією.
Але в той же час застосування куркуми може завдати шкоди. За її надлишку є ризик виникнення сечокам'яної хвороби. Спецію не рекомендують їсти тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, цукровий діабет 1-го типу та артеріальну гіпотензію. Також шкода куркуми полягає в тому, що вона може викликати алергію.
Нагадаємо, лікар попередила про шкоду "корисного" авокадо: все може бути не так класно
Раніше ми писали про те, що для подорожей, творчості та догляду за собою: як можна застосувати використаний дезодорант