Якщо ви хочете пофарбувати яйця перед Великоднем у оригінальний спосіб, ми в цьому вам допоможемо. І підкажемо, як найкраще це зробити.

У цій статті ви також дізнаєтесь про те, коли їх фарбують, навіщо та чому? Читайте звідки з'явилася традиція фарбувати яйця? Скільки їх потрібно фарбувати і в який день це найкраще робити?

Історія фарбування яєць: звідки пішла традиція, що означає?

Мало хто знає, звідки взялася традиція фарбувати до Великодня яйця. Виявляється, перші згадки про яйця-крашанки зустрічаються у старовинному рукописі Х ст. Вона була знайдена у бібліотеці грецького монастиря св. Анастасії. Православний рукопис свідчив про те, що після пасхальної служби ігумен роздавав братії освячені яйця і говорив: "Христос Воскрес!"

Крашанка
Крашанка

Згідно з давніми переказами, пасхальне яйце в християнстві нібито символізує труну Господню, де було приховано вічне життя. Адже навіть камінь, яким було закрито вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа, був зовні схожий на яйце.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Однак Біблія не тлумачить православним про це. Там немає таких згадок. Переважно саме язичництво послужило тому, що атрибутами Великодня стали великодні яйця та паска. Тож вони мають язичницьке походження.

У народі кажуть, що яйця забарвлювали спочатку в червоний колір як пам'ять про пролиту для людей кров Христа. А потім з'явився звичай фарбувати їх у різні кольори. Вважається, що під шкаралупою яйця зароджується нове життя. І це стало нагадуванням про воскресіння, порятунок та вічне життя.

Крашанки у вині, фото: Знай.ua
Крашанки у вині, фото: Знай.ua

Здавна у народі говорять про те, що найкращий час для того, щоб пекти паски та фарбувати яйця – Чистий четвер. Але печуть паски та фарбують яйця лише після купання, відвідування церкви та наведення виняткового порядку у будинку.

Незважаючи на те, що Біблія не згадує про великодні яйця, ми сьогодні продовжуємо давню традицію наших предків. І зараз докладно розповімо про те, як правильно фарбувати яйця у домашніх умовах народними методами.

Крашанка
Крашанка

Декілька слушних порад: чим змастити яйце перед фарбуванням і після?

  • Якщо ви фарбуватимете яйця разом з дітьми, краще уникайте хімічних речовин. Візьміть на озброєння натуральні барвники: скористайтеся лушпинням цибулі, куркумою або буряковим соком. Пам'ятайте, що барвники здатні проникати навіть у середину яйця. У результаті вони можуть потрапити у ваш організм чи дитину.
  • Для того щоб яйця не лопалися під час варіння, класти їх потрібно в окріп з додаванням солі.
  • Перш ніж наносити фарбу, можна протерти кожне яйце спиртом. У такому разі фарба лягатиме рівніше. Це також допоможе уникнути потік.
  • З тією метою, щоб яйця швидко чистилися, їх треба після варіння занурити буквально на пару хвилин у холодну воду.
  • Для блиску потрібно натерти вже пофарбовані яйця олією.

Нагадаємо, "діамантові" у вині, мармурові та за бабусиним рецептом: як пофарбувати яйця на Великдень-2023.

Раніше ми повідомляли, коли не можна пекти паску на Великдень: церковні заборони та поради.