Попереду на українців чекає Великдень, а це свято не обходиться без фарбованих яєць. Проте варто думати не лише про те, щоб це було смачно та красиво, а й безпечно. Деякі барвники можуть завдати шкоди здоров'ю.

Зараз є безліч способів для фарбування яєць, а використовують для цього зазвичай барвники. Але варто пам'ятати, що деякі хімічні склади можуть становити реальну небезпеку здоров'ю.

Крашанки, скріншот з відео
Крашанки, скріншот з відео

Хімік Алла Іщенко повідомила, що треба вивчати склади штучних барвників у пакетиках. Небезпечними є ті, де є зміст: Е102, Е110, Е122 та Е124.

"Серед них ми можемо виділити Е110, який є похідною речовиною, виявляє канцерогенні властивості, тобто може викликати рак", - додала вона.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Ці речовини дійсно загрожують здоров'ю, а у дітей провокують гіперактивність та погіршення їхньої уваги. Рак викликає Е124, при цьому він заборонений у США, Норвегії та інших країнах. Навіть незважаючи на те, що барвник наноситься на шкаралупу, він проникає в яйце через тріщини та через руки.

"Всі харчові барвники, вказані на етикетках, викликають алергічні прояви, можуть негативно впливати на шлунково-кишковий тракт", - зазначила експерт.

Продукти, Великдень, скріншот: YouTube
Продукти, Великдень, скріншот: YouTube

Нагадаємо, ліки від здоров'я? Чим можуть бути небезпечні трав'яні чаї і чому потрібно знати міру у їх вживанні

Раніше ми писали про те, що кроп допоможе вам схуднути без виснажливих дієт: як правильно пити чудо-воду для стрункості