Протягом усієї історії жінкам не завжди було легко оформити патент чи отримати визнання, проте навіть попри це вони відповідальні за створення безлічі предметів, які ми використовуємо у повсякденному житті й навіть не здогадуємося, хто за ними стоїть.

10 речей, які винайшли жінки:

1. Комп'ютери. Грейс Хоппер та Говард Айкен у 1944 році спроєктували гарвардський комп'ютер "Марк 1". Це була п'ятитонна машина, яка займала цілу кімнату. Вона ж винайшла компілятор, який переводив написаний текст у комп'ютерний код, а також одну з перших сучасних мов програмування.

2. Посудомийна машина. Вона була запатентована в 1886 році. Таким чином винахідниця Жозефіна Кокрейн сильно спростила життя своїм служницям.

Літня людина за комп'ютером: фото ІА Regnum
Літня людина за комп'ютером: фото ІА Regnum

3. "Монополія". Цю відому гру вигадала Елізабет Мегі у 1904 році, щоб поширити економічну теорію джорджизму та продемонструвати гравцям несправедливість захоплення землі, недоліки оренди та необхідність єдиного податку на землю.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

4. Кевлар. Він у п'ять разів міцніший від сталі, то ж здатен краще захистити від кулі. Його випадково винайшла хімік компанії DuPont Стефані Кволекпід час спроби вдосконалити покриття для автомобільних шин і отримала патент у 1966 році.

Куля
Куля

5. Циркулярна пилка. Першою запропонувала робітникам на пилорамі використовувати циркулярну пилку замість звичайної ткалі Табіта Беббітт п замість звичайної, яку дві людини повинні були рухати вперед-назад. Вона зробила прототип у 1813 році.

6. Сигнальні ракети. У цьому випадку Марта Костон ідею сигнальних ракет знайшла в записнику свого нещодавно померлого чоловіка. Проте вона рішуче взялася за справу, щоб довести її до кінця, то ж 10 років працювала з хіміками та піротехніками й отримала патент у 1859 році.

7. Перископ та лампа для підводних човнів. Винахідниця XIX століття Сара Матер запропонувала поєднання перископа та лампи для підводних човнів, запатентоване у 1845 році.

Підводний човен, фото: вільне джерело
Підводний човен, фото: вільне джерело

8. Двірники. Мері Андерсон винайшла їх у 1903 році, проте водії досить скептично поставилися до "двірників". Вони вважали небезпечним відриватися від дороги та натискати на важелі, щоб очистити скло. Згодом інша винахідниця, Шарлотта Бріджвуд, запропонувала автоматичну версію двірників з електричним коліщатком у 1917 році.

9. Канцелярська замазка. Свого часу секретарка Бетт Несміт Грем потай використовувала білу темперну фарбу для виправлення своїх друкарських помилок. Через кілька років жінка вдосконалила її формулу і в 1958 році запатентувала "Штрих". А 1979 року її компанію купив Gillette — за 47,5 млн доларів.

10. Сонячний будинок. У 1947 році угорська вчена біофізик Марія Телкес винайшла термоелектричний генератор для обігріву клиноподібної будівлі "Довер-Хауса". Він на 100% працював на сонячній енергії.

Двірники, скріншот: YouTube
Двірники, скріншот: YouTube

Нагадаємо, які правила виходу на пенсію діятимуть у 2023 році: пояснення ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", яку довідку потрібно подати у 2023 для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили про нововведення стосовно виготовлення паспорта: що потрібно знати