В кулінарії для приготування різних страв і заправки салатів ми звикли часто використовувати рослинну олію. Проте вона виявилася не такою вже й корисною.

Фахівці назвали мінуси, які здатні завдати шкоди здоров'ю людини. Зокрема, про це розповіла експертка з харчування Наталя Мазурик в Instagram.

Яку загрозу несе соняшникова олія

1. Соняшникова олія не є найкращим продуктом для смаження

Оскільки, за словами фахівчині, у соняшниковій олії містяться переважно жири Омега-6, при нагріванні вони виділяють шкідливі канцерогенні елементи.

У випадку, якщо ви все ж вирішили смажити саме на ній, краще обирати рафіновану, яка має вищу температуру димлення. Крім того, не варто смажити на кукурудзяній, пальмовій та соєвій оліях, адже вони теж мають багато Омега-6.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Рослинна олія, скріншот з відео
Рослинна олія, скріншот з відео

Натомість для смаження найкраще підходить оливкова олія, яка має переважно Омега-9, тому не виділяє канцерогенів під час нагрівання. Без шкоди здоров'ю також можете використовувати кокосову та олію авокадо.

2. Соняшникова олія не повинна бути основою в раціоні

Причина залишається тією ж - велика кількість Омега-6. Крім канцерогенності під час нагріву, Омега-6 діє ще й наступним чином: в організмі утворюються гормоноподібні сполуки, які викликають спазми та запалення. Проте зняти ці спазми можуть інші сполуки, які утворюються з Омега-3.

Наголошується на важливості співвідношення між Омега-3 і Омега-6 було 1:1. Згідно з дослідженнями людина вживає більше Омега-6, тому в організмі виникають запалення.

Для підтримання достатнього рівня Омега-3 в організмі, потрібно їсти жирну рибу, риб'ячий жир та волоські горіхи. Водночас за основу потрібно обирати кокосову, оливкову та олію авокадо.

Ціни на рослинну олію, скріншот з відео
Ціни на рослинну олію, скріншот з відео

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, розріжете яйце ідеально навпіл, не пошкодивши жовток: цікава кулінарна хитрість

Як повідомляв "Знай.ua", топ-3 найсмачніших начинок для фаршированих яєць: зметуть зі столу першими

Також "Знай.ua" писав, дві найсмачніші та найпростіші начинки для тарталеток: для новорічного столу кращих ідей не знайдете