Заведено вважати, що кімнатні рослини здатні покращити якість повітря в оселі. Та чи дійсно це правда? Нарешті дослідники остаточно закрили це питання.

Виявляється, згідно з останніми дослідженнями, кімнатні рослини не покращують якість повітря. Проте, на щастя, вони мають інші корисні властивості. Про це розповідає Science Focus.

У 1989 році вчені досліджували здатність рослин видаляти шкідливі хімічні речовини, які називають летючими органічними (ЛОВ), з повітря закритих приміщень. Адже у будинках та офісах є фарби, лаки, меблі, килими та принтери.

Кімнатні рослини, скріншот з відео
Кімнатні рослини, скріншот з відео

Як показало дослідження, протягом 24 годин кілька видів рослин дійсно можуть видалити до 70% одного або понад три протестованих летких органічних речовин. Водночас ці результати не дуже добре підходять для типового будинку чи офісу, згідно з оглядом 2019 року.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Адже в експериментах зазвичай використовувалися вентилятори для обдування рослин летючими органічними речовинами та вугільні фільтри для їх збору. Крім того, рослини були поміщені у невеликі герметичні камери, а будівлі, в яких ми живемо та працюємо, негерметичні.

Кімнатні рослини, скріншот з відео
Кімнатні рослини, скріншот з відео

Дослідники оцінили, що для того, щоб досягти хоч якогось успіху в очищенні повітря будинку, потрібно буде розмістити від 10 до 1000 рослин на кожен квадратний метр будинку.

Проте, кімнатні рослини мають низку інших переваг. Наприклад, вони допомагають регулювати вологість, можуть покращити настрій та підвищити продуктивність праці.

обприскування кімнатних рослин, фото: sovkusom
обприскування кімнатних рослин, фото: sovkusom

Нагадаємо, якщо потрібна медична допомога, а мобільний зв'язок відсутній: у МОЗ підказали, що робити

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні заборонили одну з популярних традицій на Новий рік: порушників каратимуть суворо

Також "Знай.ua" писав, кому з українців полегшать отримання субсидії: у ПФУ назвали умову