У 2015 році археологи Джеффрі Бломстер та Віктор Салазар Чавес розпочали розкопки мексиканського місця Етлатонго, 3400-річного села в горах Оаксаки, де вдалося виявити майданчик для месоамериканської гри в м'яча - давньої спортивно-ритуальної практики жителів Центральної Америки.

Про це повідомляє видання Science.

При розкопках вчені виявили майданчик з пласким кам'яним дном завдовжки 46 метрів, що приблизно дорівнює половині сучасного поля для гри у футбол.

За оцінками дослідників, поле використовувалося для гри щонайменше протягом 175 років.

Знахідка стала другим за давниною полем для гри у м'яч у Центральній Америці. Єдиний відомий прадавній "корт" знаходиться в Пасо де ла Амада в мексиканському штаті Чіапас, його було побудовано близько 1650 року до нашої ери.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Кільце для месоамериканської гри у м'яч, фото Wikimedia Commons
Кільце для месоамериканської гри у м'яч, фото Wikimedia Commons

Вчені припускають, що поле в Етлатонго є результатом культурного впливу ольмеків, однак зазначають, що гра у м'яча важлива для більшості цивілізацій регіону, у тому числі ацтеків та мая.

Гру у м'яча, що практикували месоамерианські культури, часто розглядають як версію футболу, оскільки у ній не дозволялося використання рук. Однак дослідники стверджують, що і традиційні футбольні удари у ній були заборонені - атлетам доводилося жбурляти снаряд значної ваги стегнами і плечима. Ця гра часто супроводжувалася людськими жертвопринесеннями - даром для богів найчастіше виступала команда переможців.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше під Дніпром археологи натрапили на цивілізацію "перших", такого Україна ще не бачила.

Як повідомляв портал "Знай.ua", археологи в Єгипті виявили унікальну гробницю фараонів: фото.

Також "Знай.ua" писав, що археологи відкопали саркофаг часів Стародавнього Єгипту - те, що було всередині, змінить хід історії.