Поки Україна відзначає Великий піст, 9 березня - пам'ятна дата, адже саме сьогодні виповнюється 206 років з дня народження великого українського поета, одного з головних діячів української літератури, прозаїка та художника Тараса Григоровича Шевченка, твори якого обов'язково вивчають у школах і університетах.

Тарас Шевченко, фото з вільних джерел
Тарас Шевченко, фото з вільних джерел

Вивченням життя поета займалися багато історики та дослідники, про Шевченка написано велику кількість книг і складено багато легенд. Однак незважаючи на це, є багато суперечливих фактів, про достовірність яких експерти досі сперечаються. Українські Новини зібрали деякі факти про життя Кобзаря.

Життя Тараса Шевченка ніколи не була легкою. Відомо, що народився поет 9 березня ( 25 лютого) 1814 року в селі Моринці, Звенигородський повіт Київської губернії, Російська імперія (нині Черкаська область, Україна) в багатодітній родині кріпака –селянина, який був в служінні у Ст. Ст. Енгельгардта, — племінника князя Р. А. Потьомкіна.

Пам'ятник Тарасу Шевченку, фото pxhere.com
Пам'ятник Тарасу Шевченку, фото pxhere.com

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

А ви знали, що Тарас Шевченко за власні кошти видав Буквар. Книга вийшла тиражем 10 тис. примірників і була призначена для вивчення грамоти в безкоштовних школах.

А ще він відомий як художник. Спадщина налічує понад 800 картин!!! А ще, його вірші перекладені на більш ніж ста мовами світу!!! Серед них — японська, корейська, арабська міжнародна мова есперанто.

Сьогодні українці відзначають 206-ю річницю народження Тараса Шевченка – поета, художника, мислителя. Пропонуємо сьогодні згадати кілька цитат поета, які й досі не втратили актуальності.

Свою Україну любіть. Любіть її… Під ча’я лютого. В останню тяжку минуту за неї Господа моліть.

Здається – кращого немає нічого в Бога, як Дніпро та наша славна країна…

В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля.

Немає на світі України, Немає другого Дніпра.

Не вмирає душа наша, Не вмирає воля. І неситий не виоре На дні моря поле.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустить найцікавіше

Нагадаємо, що НБУ напередодні 8 березня повідомив українцям про закриття банків.

Раніше стало відомо, що експерт сказав, як міцний алкоголь може врятувати від коронавіруса.

Також Знай.uа повідомив що біля Верховної Ради хтось закопав останки людини.