У Франції після кількох невдалих спроб розшифрували таємничий стародавній текст, який довго не піддавався місцевим вченим. Текст являє собою суміш різних символів і букв з декількох мов, у тому числі скандинавської групи.

Розшифрування ускладнювалося ще й тим, що частина французьких букв висічена "догори ногами". Варто зауважити, що знаки було розміщено на скелі близько 230 років тому. Після провалу істориків, місцева влада оголосила незвичайний конкурс для жителів Плугастеля (Бретань) та пообіцяла переможцю 2000 євро.

Дослідники, скріншот: YouTube
Дослідники, скріншот: YouTube

В підсумку призовий фонд було поділено між двома учасниками, які вважають, що напис є епітафією трагічно загиблій особі. Експерт з кельтської мови Ноель Рене Тоуди, який викладає англійську, у роботі опирався на те, що автор стародавнього тексту був напівграмотною людиною, яка розмовляла бретонською мовою. Отже, загадковий напис свідчить: "Серж загинув, оскільки не доплив до берега, коли вітер перевернув його човен".

Водночас художник Ален Робі та історик Роджер Фалиго, які працювали в парі, згодні з іншим переможцем, але вважають, що автор використав і валлійські слова. Їх переклад виглядає "трохи" по-іншому: "Він був хорошою і мужньою людиною. Його вдарили десь на острові, і він помер".

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Дослідники, скріншот: YouTube
Дослідники, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, гігантські сліди в печері пів століття не давали спокою, ось що за монстр це був

Як повідомляв портал "Знай.ua", стіни з людських кісток — у Бельгії натрапили на моторошну знахідку

Також "Знай.ua" писав, кліматологи стривожили прогнозом на 5 років - чекаємо на шторми, цунамі та лісові пожежі