​​29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами, в якому 600 українських студентів зуміли не лише зупинити чотиритисячну армію більшовиків, а й уповільнити приєднання України до "червоної" Росії. З 2004 року Україна віддає шану першим "кіборгам" в День пам'яті Героїв Крут.

Бій під Крутами став однією з найбільш трагічних і водночас легендарних сторінок в українській історії. У 2006 році біля залізничної станції "Крути" було зведено меморіал пам'яті героям, а у 2012 році на Аскольдовій могилі встановили пам’ятний хрест Героям Крут.

Пам'ятний хрест Героям Крут, фото: obozrevatel.com
Пам'ятний хрест Героям Крут, фото: obozrevatel.com

У грудні 1917 року більшовики відкрито виступили проти існування Української Народної Республіки і створили у Харкові так званий "український червоний уряд", який оголосив війну УНР. На підтримку йому було відправлено війська з Москви, Пітера. Ще тоді, понад сотню років тому, свою збройну агресію Москва називала "громадянською війною".

В результаті чотиритисячне більшовицьке угруповання посунуло на Київ з метою захопити українську столицю. Однак силами УНР ворога на деякий час було затримано біля залізничної станції "Бахмач" на Чернігівщині. Запеклі бої точилися декілька днів, але сили УНР змушені були відступити до станції "Крути", де на них 29 січня вийшли загони більшовиків.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Бій під Крутами, ілюстрація
Бій під Крутами, ілюстрація

Оборону під Крутами зайняли 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої Київської козацької школи і другої Київської української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства, а також близько 80 місцевих добровольців, "вільних козаків".

Українці відбили декілька атак, однак втрати були великі. В результаті командир УНР Аверкій Гончаренко віддав наказ – відступати до ешелону, який чекав за два кілометри від станції. Однак, у сутінках одна чота студентів втратила орієнтир і повернулася на станцію "Крути", уже зайняту червоноармійцями, і потрапила в полон. Червоний командир Єгор Попов, розлючений втратами більшовиків, дав наказ перебити полонених. Зі студентів спершу познущалися, а потім розстріляли.

Учасники бою під Крутами, ілюстрація
Учасники бою під Крутами, ілюстрація

Один з захисників Крут перед розстрілом заспівав "Ще не вмерла Україна" – решта студентів підтримали спів та загинули з українським гімном на вустах. Хоронити їх більшовики заборонили, це стало можливим лише після їхнього відступу. Пізніше наказом уряду УНР 28 Героїв Крут були перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві. У часи радянської влади робилося все можливе, щоб про бій під Крутами забули на довгі роки.

Крім того, що бій під Крутами зупинив наступ більшовицької армії на чотири дні, він дав час для підписання Брест-Литовського мирного договору, внаслідок чого РРФСР визнала незалежність УНР та вивела війська з українських земель.

Бій під Крутами, схема
Бій під Крутами, схема

Похорон загиблих у бою під Крутами, Похорон загиблих у бою під Крутами, фото: nmiu.com.ua
Похорон загиблих у бою під Крутами, фото: nmiu.com.ua

День пам'яті загиблих під Крутами, фото: ukrainianpeople.us
День пам'яті загиблих під Крутами, фото: ukrainianpeople.us

Нагадаємо, раніше Соборність України розбудила свідомість мільйонів: "Живий ланцюг" 1990 року в архівних фото

Як повідомляв портал "Знай.ua", посеред боліт та лісів знайшли занедбану секретну авіабазу СРСР: фото

Також "Знай.ua" писав, Зимова війна: як українці потрапили у пекло на землі, протистоявши режиму СРСР