23 травня 1938 року в результаті організованого радянськими спецслужбами теракту в Роттердамі загинув лідер ОУН полковник Євген Коновалець.

Того дня він дуже поспішав. Об 11.30 приїхав до Роттердама, дістався до готелю і вже тут, у ресторанчику, чекав на важливу зустріч, яка й відбулася за кілька хвилин. Співрозмовники поговорили і попрощалися. Ідучи, співрозмовник Коновальця вручив йому подарунок - коробку цукерок. Євген Коновалець незабаром теж вийшов з ресторану, і коли він пройшов всього кілька сотень метрів, його розірвала бомба, закладена в подарунок "колеги".

Цей замах на Євгена Коновальця був четвертим. Про успіх операції інформували особисто Йосипа Сталіна.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще
Українська газета "Свобода", яку і сьогодні видають у США, вийшла з величезним заголовком на першій шпальті: "Євгена Коновальця вбив радянський агент".

Євген Коновалець розвивав дипломатичну співпрацю з ворогами СРСР і Польщі – Німеччиною та Литвою. Він розумів важливість розробки світоглядної доктрини українців. У 1922 році поновив видання "Літературно-наукового вісника" під редакцією Дмитра Донцова.

Про авторитет Коновальця серед націоналістичного підпілля свідчать складені пісні на його честь. У них постать провідника виведена, передовсім, в образі національного "вождя" і "батька".

Поховали полковника на цвинтарі Кросвейк 28 травня 1938-го. До цинкової труни склали забальзамовані частини тіла Коновальця. Думали, що ці останки незабаром перепоховають в Україні.

Цікавий той факт, що після загибелі Євгена Коновальця литовське посольство в Італії забезпечило візит його сім'ї у Роттердам, а литовське консульство в Нідерландах покрило витрати на поховання. Генеральний консул Литви П. Пенн був присутнім на похороні.