40 років тому, 22 травня 1979 року, Україна прощалась із композитором, поетом, співаком Володимиром Івасюком.

Того дня українці прибули до Львова з різних міст, щоб провести митця в останню путь. Володимира Івасюка поховали 22 травня 1979 року на Личаківському цвинтарі у Львові. Похорон перетворився на масову акцію протесту проти СРСР. На кладовище прийшли понад 10 тис. чоловік.

Володимир Івасюк народився 4 березня 1949 року. За своє коротке життя він створив понад 100 пісень і музику до кількох спектаклів. Найвідомішими творами Івасюка стали "Червона рута", "Я піду в далекі гори", "Водограй", "Балада про мальви", "Лиш раз цвіте любов".

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

18 травня 1979 року у Брюховицькому лісі під Львовом його знайшли мертвим. Тіло композитора висіло на мотузці. Причина смерті – замовне вбивство агентами КДБ.

Домовину з тілом композитора друзі несли на плечах від будинку до могили. Уздовж дороги стояли люди, тримаючись за руки.

На могилі були гори квітів і вінків, але міліція їх викинула в той самий день. Наступного дня люди принесли їх іще більше. Так тривало протягом місяця. Про цю подію писали вірші й декламували на могилі Івасюка, а також розклеювали на будинках і деревах. "Усіх нас не перевішаєте! Усіх не переб'єте!" – говорилося в них.

На похороні всі чекали Софію Ротару. Сподівалися, що вона понесе портрет Івасюка. Але вона не приїхала. Пізніше повдомила, що бона у гастрольному турі на Далекому Сході і не змогла приїхати.

Комуністична влада у Львові намагалася всіляко перешкоджати похованню Івасюка на Личаківському цвинтарі. Мама Володимира, Софія Іванівна, звернулася до першого секретаря Львівського обкому Компартії України із проханням дозволити встановити пам'ятник на могилі сина. Але він розгнівався й вигнав її з кабінету.

Але люди таки встановили пам'ятник Володимиру Івасюку – на його могилі щодня була свіжа гора квітів.

Протягом 11 років родині композитора не давали дозволу на встановлення надгробного пам’ятника, і лише у 1990 на могилі постала бронзова композиція – молодий композитор поряд із роялем.

На сьогодні вже офіційно Генпрокуратура повідомила, що вбивство талановитого 30-ти річного Володимира Івасюка організували агенти КДБ. Однак донині жодне ім’я не розголошене. Натомість кримінальна справа Володимира Івасюка щоразу за роки Незалежності ставала меншою за обсягом. Кадебісти зачистили сліди в справі композитора, переконані його рідні. Але не змогли стерти пам’ять про нього, а його пісні донині популярні, й ніхто в Україні не перевершив Володимира Івасюка.

Нагадаємо, 4 березня, виповнилося 70 років з дня народження легендарного українського композитора Володимира Івасюка

Як повідомляв портал Знай.ua, зірку Софії Ротару запалив Володимир Івасюк.

Також Знай.ua розповідв, як Володимир Івасюк скинув Леніна.