Археологи виявили в польському місті Кошице братську могилу з останками 16 осіб (дітей, жінок і чоловіків) ще в 2011 році. Але тільки зараз аналіз ДНК показав, що в похованні перебували родичі – ними були всі, крім одного.

У археологів не було сумнівів щодо того, як вони загинули. Голови всіх людей були пробиті важким тупим предметом. Варто відзначити, що поховання було досить незвичайним для вбивства подібного роду. Тіла були акуратно покладені згідно з якимось порядком, який на перший погляд здається дивним і незрозумілим. Разом із загиблими в похованні знаходилися різні цінності, які наштовхнули дослідників на думку про те, що ця могила – справа рук не вбивць, а родичів або знайомих жертв.

Розташування тіл до поховання

Фахівці провели аналіз і з'ясували, що поховання датується приблизно 2880-2776 роками до нашої ери. Завдяки знайденим у могилі артефактам учені встановили, що жертви належали до культури кулястих амфор, яка була в ті часи неймовірно поширеною в Центральній Європі. Назва культури пов'язана з керамікою, яка для неї характерна – круглими судинами з двома або чотирма ручками.

Культура кулястих амфор

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Вчені провели аналіз ДНК і з'ясували, що загиблі були нащадками центральноєвропейських хліборобів епохи неоліту з незначними вкрапленнями генів західноєвропейських мисливців-збирачів. Але генетично жертви ніяк не пов'язані з вихідцями з причорноморських степів.

Це є спростуванням теорії про те, що культура кулястих амфор розвивалася в Європі у нащадків індо-іранських мігрантів. В той же час це наштовхує на питання про те, як розвивалися індоєвропейські мови.

Аналіз також вказує на потенційних убивць. Ймовірно, вони належали до культури шнурової кераміки, або бойових сокир. Вона названа так завдяки традиції класти кам'яну бойову сокиру в могили чоловіків.

Культура бойових сокир

Але найголовніше відкриття полягає в тому, що всі поховані були членами однієї сім'ї. Якщо точніше, вони належали до чотирьох сімей, які складаються в близькому спорідненні один з одним. Чотири жінки були поховані разом із дітьми. Четверо дітей хлопчиків були братами по батькові – у них було 2 різні матері.

Завдяки цьому вчені змогли зрозуміти, чому тіла укладені таким дивним способом. Діти перебували поруч з матерями. Варто відзначити, що останків батьків в могилі не було. У похованні були лише двоє дорослих чоловіків. 20-річний хлопець був похований з дитиною і дружиною, а другому чоловікові на момент вбивства було близько 60 років.

Розкопки

За припущеннями фахівців, на момент вбивства більшість чоловіків були відсутні. Можливо, вони вирушили у військовий похід або збирали врожай на полі.

Люди, які займалися захороненням, напевно дуже добре знали загиблих або навіть були їх родичами. Судячи з усього, чоловіки повернулися додому, зіткнулися з наслідками масового вбивства і поховали рідних і близьких відповідно до традицій.

Розташування тіл до поховання

Нагадаємо, між пабом і супермаркетом: археологи випадково виявили гробницю принца.

Нагадаємо, загадкові саркофаги на ніжках: стародавня гробниця відкрила 4000-річну таємницю.

"Знай.uа" писав, археологи натрапили на страшну могилу вагітної жінки.