Дослідники, які вивчають річні кільця дерев у болотах Чорної річки Північної Кароліни виявили лисий кипарис Taxodium distichum, якому принаймні 2624 роки. Інформацію вчені опублікували 9 травня в журналі Environmental Research Communications. Про це повідомляє Live Science.

Для тих, хто вважає, що це не так вже й багато, зазначимо, кипарис з Північної Кароліни старше Римської імперії, буддизму і древнього міста Петра.

За словами фахівців, це робить його одним з найстаріших у світі неклональных, що розмножуються статевим шляхом, дерев. Клональні ж дерева представляють величезні колонії генетично ідентичних рослин, які походять від одного предка, і можуть жити десятки тисяч років.

Відомо, що вчені виявили стародавній кипарис, проводячи дослідження з історії клімату в східній частині Сполучених Штатів: у доповнення до маркування віку ширина і колір деревних кілець вказують, наскільки вологим або сухим був рік.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Лисі кипариси

Завдяки попереднім польовим роботам, команда знала, що лисі кипариси в Болоті Трьох Сестер на Чорній Річці -одні з найстаріших дерев в країні. Попереднє дослідження виявило кілька дерев у віці від 1000 до 1650 років.

Нове дослідження показує, що у лисих кипарисів тривалість життя навіть вища, ніж думали дослідники. На додаток до 2624-річному кипарис вчені виявили дерево 2088-річного віку в тому ж болоті.

Експерти впевнені, що їм вдасться знайти ще кілька кипарисів 2000-річного віку.

Варто відзначити, що давно доведено, що лисий кипарис є найстарішими з відомих видів болотних дерев на Землі. Тільки окремі дерева сьєрра-ялівцю Juniperus occidentalis, гігантські секвої Sequoiadendron giganteum, кедри Fitzroya cupressoides і сосни Великого Басейну Североной Америці Pinus longaeva були визнані старше.

Також цікаво, що найстарішій у світі сосні, розташованй в Білих горах Каліфорнії, 5,066 років — приблизно вдвічі більше, ніж виявленому кипарису.

Хоча стародавні дерева, описані в дослідженні, ростуть на охоронюваній землі, в природоохоронному відомстві, їх існування і раніше знаходиться під загрозою через тривалі лісозаготівель і операцій з вирощування біомаси в інших частинах Чорної річки, а також від промислового забруднення та зміни клімату.

Нагадаємо, про неймовірні ліса нашої планети, які схожі на інопланетні пейзажі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", пустелі, займають третину всієї поверхні Землі, зберігають неймовірні таємниці, які археологи намагаються знайти і розгадати.

Також "Знай.uа" писав, де знаходиться найсамотніший будинокк у світі. Це, мабуть, найідеальніше місце для інтроверта.