У 1959 році група туристів опинившись на перевалі Дятлова міфічним чином загинула. Протягом багатьох років дослідники намагалися зрозуміти справжню причину нещасного випадку і все частіше в трагедії звинувачували невідомі сили. Такої ж думки дотримується і лаборант-дослідник науково-дослідного відділу мансійській філології та фольклористики Тетяна Слинкина, яка у книзі "Мансийские оронимы Уралу" припустила, що причиною нещасного випадку були духи-велетні.

Слинкина заявляє, що ключові точки маршруту розташовувалися на священній для місцевих жителів території. Передбачається, що Ігор Дятлов разом зі своєю командою наблизилися до гори Солатчахл на Уралі, якою місцеві дали назву — Холат-Сяхл ("Гора мертвецв") і вона є забороненою у мансі, а значить вибратися живим звідти не вдасться у разі осквернення території. Також, передбачається, що туристи відвідали важливу для мансі пам'ятку — Ушминску печеру.

Історія самої гори вражає своїм містицизмом. Так, згідно однієї з версій вона з'явилася під час Всесвітнього потопу, який мансі називають епохою, коли пролилося небо. Згідно з повір'ям у той період на горі залишилося єдине сухе місце, що нагадувало гробницю, де через тисячоліття виявили мерців, які за переказами могли бути мансі-оленоводами, що захищають перевал Дятлова. Саме їх звинувачують у загибелі туристів. Варто відзначити, що висота гори становить 1096 метрів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Нагадаємо, раніше стало відомо, що клієнти Приватбанку масово тікають в інші фінансові установи. Чому так відбувається і як реагує керівництво банку.
Як повідомляв портал "Знай.ua", в команді Володимира Зеленського заявили, що будуть саджати всіх і ніхто не встигне втекти з країни.
"Знай.ua" писав, що угорський "Йоббік" закликав до чергового розколу в Україні. На цей раз може постраждати Закарпатті. Що відомо і як реагують на цей факт?