8 травня 2000 року у Львові побили композитора Ігоря Білозіра, який помер через три тижні у лікарні. Це спричинило в місті хвилю виступів на національному ґрунті.

Ігор Білозір — другий український композитор після Володимира Івасюка, який загинув у Львові. І якщо загибель першого досі залишається до кінця не розкритою, то відповідну картину загибелі другого ми маємо. Убивці Ігоря Білозора отримали вирок суду.

Що ж сталося 19 років тому у центрі Львова на проспекті Шевченка.

Українського співака та композитора Ігоря Білозіра з друзями запросили на святкування дня народження у "Цісарську кав'ярню". Співали пісню "Перший сніг".

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Поруч сиділа компанія російськомовних відвідувачів, яким це не сподобалось. Вони почали вимагати у товаришів Білозіра перестати співати. Сказали, що спів не дає їм слухати шансон.

"Серед нас присутній народний артист України Ігор Білозір. Ми виконуємо його пісню", - відповів їм журналіст Микола Гнатовський.

У відповідь на це за столом російськомовних відвідувачів почали образливо висловлюватись щодо української мови й українців. Конфлікт, який виник, зупинили міліціонери, яких викликали працівники кав'ярні.

Ігор Білозір спробував помиритися. Підійшов до компанії російськомовних і простягнув руку в знак примирення. Однак, ті відмовились йому відповідати, грубо відповівши.

Ігор Білозір з дружиною Оксаною та сином

Журналіста Гнатовського та Білозіра побили, коли вони йшли додому. Напали Юрій Калінін та Дмитро Воронов. При чому зробили професійно і по-звірячому.

Білозір отримав смертельний пролом черепа. Його доставили до лікарні швидкої допомоги непритомним. 20 днів медики намагалися врятувати Білозіра. Він помер у ніч на неділю 28 травня 2000-го. Співака поховали на Личаківському цвинтарі.

похорони Ігоря Білозіра

пам'ятна дошка на місці побиття Білозіра

Воронов виявився сином першого заступника начальника Львівського міського управління МВС. Служив старшим лейтенантом у відділі Західного оперативного командування, яке займалося контррозвідкою. Мав вступати до Інституту військової дипломатії в Києві. Юрій Калінін – підприємець, колишній солдат прикордонних військ.

Суд над вбивцями тривав більше року. Юрія Воронова та Дмитра Калініна засудили до 15 і 12 років позбавлення волі відповідно.

могила Ігоря Білозіра

Нагадаємо, геніального композитора Володимира Івасюка вбили кагебісти за українську пісню.

Як повідомляв портал Знай.ua, минуло 20 років з дня смерті політичного діяча В'ячеслава Чорновола.

Також Знай.ua писав про те, як Володимир Івасюк скинув Леніна