Її називали "улюбленим учнем Христа", "рівноапостольною" та навіть "хранителем святого Грааля". Хтось стверджує, що вона була дружиною Ісуса Христа. Хто ж така свята Марія Магдалина насправді?

Про її життя відомо небагато. В Євангелії нічого не сказано про її юні роки, але з передання довідуємося, що була вона вродливою жінкою і жила грішно. Також стверджують, що Христос вигнав з нею "7 бісів", після чого вона стала його ученицею.

Образ Марії Магдалини дуже популярний в західноєвропейській культурі. Та попри це, в католицькій церкві вона донедавна була святою "нижчого рангу" через клеймо "блудниці". День її пам'яті не вважався загальноцерковним святом. Лише у 2016 році Римський Франциск оголосив Марію Магдалину "апостолом нової й найбільшої надії".

Карло Крівеллі, Марія Магдалина
Карло Крівеллі, Марія Магдалина

Однак у Євангелії не йдеться про те, що Магдалина була грішною. Однак її вважають першою, хто помітив воскресіння Ісуса Христа. Після того, як Ісуса поховали в печері, недільного дня Марія разом з іншими жінками пішла до гробу Спасителя, щоби намастити Його тіло пахучим миром. Коли, не знайшовши тіла Спасителя, вона зі слізьми виходила з гробниці, їй явився Воскреслий Христос і повелів іти до апостолів і сказати їм радісну звістку.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Цей епізод детально викладається в сьомому розділі Євангелія від Луки:

"І ось жінка одна, яка була грішниця, як дізналась, що лежить в будинку фарисея, принесла алебастрову посудину з миром і, ставши позаду у ніг Його і, плачучи, почала обливати ноги Його слізьми і волоссям своїм витирала, і цілувала ноги його, і мазала миром. Побачивши це, фарисей, що покликав його, міркував собі, кажучи: коли б був пророк, то знав би, хто і яка жінка до нього торкається, бо ж то грішниця. Звернувшись до нього, Ісус сказав: Симоне Я маю щось сказати тобі. Він каже: скажи, Учитель. Ісус сказав: у одного позикодавця було два боржники один був винен п'ятсот динарів, а другий п'ятдесят, але як вони ж не могли заплатити, простив він обом. Скажи ж, котрий із них більше полюбить його? Симон, говорячи: Думаю, той, кому більше простив. Він сказав йому: правильно ти розсудив. І, обернувшись до жінки, промовив до Симона: Чи ти бачиш цю жінку? Я прибув у твій дім, і ти на ноги Мої не подав, а вона окропила слізьми Мої ноги й обтерла волоссям своїм; ти цілування Мені не дав, а вона, з того часу як Я прийшов, не перестає цілувати Мої ноги Голови ти Моєї оливою не намастив, а вона миром ноги мої намастила. Ось тому говорю Я тобі: Численні гріхи її прощені за те, що вона полюбила багато, а кому мало прощається, той мало любить. А до неї промовив: Прощаються тобі гріхи. І сиділи з Ісусом почали говорити про себе: хто це, що й гріхи прощає? Він же сказав жінці: віра твоя спасла тебе, іди з миром ". А вона миром ноги мої намастила. Ось тому говорю Я тобі: Численні гріхи її прощені за те, що вона полюбила багато, а кому мало прощається, той мало любить. А до неї промовив: Прощаються тобі гріхи. І сиділи з Ісусом почали говорити про себе: хто це, що й гріхи прощає? Він же сказав жінці: віра твоя спасла тебе, іди з миром ".

Однак ні в цьому, ні в інших Євангеліях ім'я "грішниці" не називається. Проте в XIII столітті завдяки середньовічним легендам за Марією Магдалиною остаточно закріплюється образ "блудниці, що кається". І тоді ж виникають оповіді про те, що вона зберігала у себе Грааль — чашу з Таємної вечері.

Марію Магдалину називали також "дружиною Ісуса". Наприклад, на одному з сувоїв гностиків IV століття вчені знайшли фразу "Ісус сказав їм:" Моя дружина ... ". Це дало ґрунт для різних версій про нібито існували нащадках Христа і Магдалини, але доводи прихильників подібних версій дослідники не раз спростовували.

У самому Євангелія Марія Магдалина згадується лише шість разів. Марк і Лука кажуть, що Спаситель, бувши в Галілеї, вигнав з неї сім бісів, і вона пішла за ним. Матвій згадує її в оповіданні про розп'яття Христа — вона бачила Його страту і була присутня при похованні. Євангеліст Іоан Богослов і зовсім стверджує, що Марія Магдалина першою з усіх учнів побачила воскреслого Христа.

Про подальшу долю Марії Магдалини священне для християн Письмо нічого не говорить.

До речі кажучи, звичай фарбувати яйця на Великдень пояснюється якраз одним із переказів про Марію Магдалину. До нашого часу залишилося в традиціях православного іконопису зображати святу Марію Магдалину з червоною писанкою в руці.

Нагадаємо, що наука неочікувано перевірила факти з Біблії.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", спецагент США розкрив правду про викрадення Ісуса Христа.

Також "Знай.uа" писав, що ким Юда Іскаріот був насправді: вчені знайшли унікальний артефакт, спростовує всі біблійні оповіді.