Днями в мережі з'явилися унікальні знімки України, які протягом більше сотні років зберігалися в архівах Бібліотеки Конгресу США. Відомо, що ці кольорові фотографії в 1905 році зробив талановитий фотограф Сергій Прокудін-Горський. Він зобразив неймовірне життя людей і архітектуру тієї доби. Про це пише РБК-Україна.

Безперечно, це найцінніша знахідка для українського народу. Адже сьогодні на цих старовинних фотознімках ми можемо побачити, як виглядав Київ у травні 1905 року: Дніпро булов незвичайно блакитним, а все навколо квітучим та зеленим.

Також збереглося безліч фотографій з древнього міста Путивль Сумської області та його околиць, і сонячні роботи з Криму, улюблена Ялта та Алупка.

Українка, яка жила в Путивлі в 1905 році.

Як наголошується, Прокудін-Горський народився в Російській імперії, але в 1918 році емігрував у Францію. Туди забрав практично всі свої фотороботи. У 1948-му колекцію викупила у спадкоємців фотографа американська Бібліотека Конгресу.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Прокудін-Горський зробив значний внесок у розвиток фотографії. В цілому його колекція налічує 1902 кольорових і близько 1000 чорно-білих знімків. Їх реставрація та обробка триває донині.

Пропонуємо вашій увазі унікальні старовинні знімки нашої квітучої України:

Путивль та його околиці в 1905 році.

Путивль розкішний краєвид, 1905 рік.

Варто відзначити, що Путивль – один з культурних центрів Сумщини. Путивль вперше згадується в 1146 році в якості важливої фортеці. Легенда про плач Ярославни на стінах Путивля за князем Ігорем є кульмінацією "Слова о полку Ігоревім".

Путивль українська хата і город, 1905 рік.

Город в Путивлі, 1905 рік.

Стародавній Путивль.

Пам'ятник в Алупці, 1905 рік.

Таким був в 1905-му вид на Ластівчине гніздо.

Пейзажі Києва в 1905-му.

Нагадаємо, показали, як жив найдорожчий район Києва у 1990-х. Це одна з найкрасивіших і найдавніших частин Києва.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 30 років тому в Черкасах талановитий житель міста Володимир Брикля зробив неймовірні знімки українців у вишиванках.

Також "Знай.uа" писав, показали унікальні залізничні пейзажі Західної України. Львівська магістраль - одна з найстаріших залізниць України.