Команда вчених з Університету Хоккайдо виявила гніздо віком 100 мільйонів років. У ньому знаходилися скам'янілі яйця без зародків динозаврів з найдовшими кігтями в історії. Судячи з усього, нащадки величезних рептилій вже встигли вилупитися. У скам'янілому гнізді палеонтологи знайшли лише шкаралупу.

Теризинозавр

Експертиза показала, що яйця належать теризинозаврам – величезним тваринам, які мешкали на території сучасної Монголії багато років тому. Довжина цього динозавра становила 8 метрів, а маса досягала 5 тонн. Вчених найбільше зацікавили не значні розміри і вага ящера, а його гігантські півтораметрові кігті. Теризинозавр використовував їх у якості зброї під час полювання на мурах. За допомогою довгих пазурів він також захищався від небезпечних хижаків.

Теризинозавр

Японські палеонтологи намагаються зрозуміти, як яйця динозаврів залишалися цілими і не потрапили в лапи любителів падали. Ймовірно, від очей хижаків їх приховала, повінь, піщана буря або зсув.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Вчені вперше виявили скам'янілості з останками теризинозавров ще в 1948 році. Спочатку палеонтологи подумали, що знайшли кістки велетенських черепах.

Завдяки вивченню останків та використанню сучасних технологій вченим вдалося описати приблизний вигляд теризинозавров. Стародавні ящери мали досить невелику птахоподібну голову і дзьоб. Ще однією примітною характеристикою є наявність пір'я. Рептилії використовували їх не для польотів, а для зігрівання та залучення статевих партнерів. Даний підвид динозаврів визнаний палеонтологами найдивнішим через незвичайний зовнішній вигляд і величезні кістки.

Читайте також: вчені визначили, як виглядали хижаки-немовлята, тиранозавр виявилися няшками.

Нагадаємо, вчені натрапили на найдавнішого смертоносного ящера нашої планети. Він володів значним набором гострих іклів і сильними задніми лапами.

Раніше портал "Знай.uа" розповідав: палеонтологи викрили головний міф про динозаврів. У динозаврів виявили підвищену здатність адаптуватися до різних кліматичних умов.